Pretul energiei electrice pentru irigatii va scadea anul viitor cu pana la 30%, intrucat Agentia Nationala pentru Imbunatatiri Funciare va putea sa actioneze, din 2014, ca furnizor de energie si sa cumpere direct de la producator, a declarat Valentin Apostol, director in Ministerul Agriculturii, scrie Mediafax.

"Problema pretului energiei este complicata si greu de rezolvat. Vom incerca prin masurile pe care le luam sa facem ca valoarea unei mii de metri cubi de apa sa fie cat mai aproape de pretul de productie, sa fie cat mai avantajos pentru utilizatori. Si in acest sens, prin ordonanta 79/2013, Agentia de Imbunatatiri Funciare a capatat posibilitatea sa devina furnizor de energie electrica. Asta inseamna ca va putea sa cumpere energie electrica direct de la producator si sa o furnizeze catre organizatiile utilizatorilor de apa", a afirmat miercuri Apostol, la conferinta anuala de Reindustrializare si Infrastructura, organizata de compania Aversa.

El a mentionat ca in urma acestei masuri pretul unui mwh va scadea cu circa 30%, ceea ce va duce la reducerea pretului apei, dar cu un ritm mai mic. Ordonanta respectiva a fost aprobata in acest an si se va aplica din campania de irigatii din 2014, Agentia de Imbunatatiri Funciare primind autorizatia de furnizare de energie. Apostul a afirmat ca Ministerul Agriculturii urmareste imbunatatirea sistemelor de irigatii, pe o suprafata de 800.000 de hectare.

"Intr-o prima discutie, UE a acceptat reabilitarea a 220.000 de hectare de irigatii, iar suma pe care speram sa o obtinem de la UE este de 225 milioane euro. Din primele calcule facute, se vor inlocui 550 de agregate de pompare. Totodata, organizatiile utilizatorilor de apa au la dispozitie prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 fonduri de 325 de milioane de euro, de circa 3 ori mai mult decat a reusit Romania sa atraga in 2013 pe aceasta componenta", a spus el.

Fondurile sunt destinate celor care au in exploatare sisteme de irigatii si vor putea fi accesate pe baza unor programe transmise Ministerului Agriculturii. Avand in vedere ca bugetul UE a fost aprobat recent, discutiile despre implementarea programului vor fi finalizate in ianuarie-februarie, si ulterior va incepe etapa depunerii cererilor de finantare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri