Banii in exces care se afla in piata interbancara, asa cum anuntat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, nu ajung in intregime la bugetul de stat, a declarat, joi, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea. El a precizat ca este un mesaj catre colegii din Guvern, pentru a nu ramane cu o impresie gresita, potrivit Mediafax.

"As vrea sa clarific o informatie facuta de domnul guvernator aici, n-as vrea ca toti colegii mei sa ramana cu impresia ca sunt banii la buget. Dansul s-a referit ca sunt bani in piata, la buget n-ajung toti", a spus Voinea la seminarul "Romania Investitiilor. Romania Dezvoltarii", organizat la banca centrala, la care au mai participat, pe langa Isarescu, premierul Victor Ponta si ministrii Dan Sova, Daniel Constantin si Eugen Orlando Teodorovici.

Anterior, Isarescu afirmase ca banca centrala este pregatita sa reduca anul viitor nivelul rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele in lei, precum si pentru pasivele in valuta, dar piata are in acest moment un exces de lichiditate de 2 miliarde de euro, sustine guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Pe piata monetara din Romania, Banca Nationala face ce nu face de regula o banca centrala: lansam lichiditate in piata. Media de lichiditate este de doua miliarde de euro, exces de lichiditate, dar toata economia este un covor peste care a fost o seceta, s-a facut o pojghita, sta lichiditatea deasupra, dar nu vrea sa intre in economie", a spus Isarescu.

Voinea a reluat ideea ca banii pentru "baronii locali" sunt de fapt bani pentru investitii, in principal pentru apa si canal. Presedintele Traian Basescu a declarat in repetate randuri ca fara bani alocati ministerului condus de vicepremierul Liviu Dragnea pentru a fi distribuiti primariilor, "bani pentru baronii locali", nu ar mai fi nevoie de introducerea accizei de 7 centi pe litru de benzina.

Citeste si:
Ce spune Isarescu despre deficit si majorarea pensiilor?
Isarescu: Cand ai un asemenea...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Datoria externa totala a Romaniei a crescut cu 6,1 miliarde de euro in 2019
Setari Cookie-uri