Potrivit unui studiu al Comisiei Nationale de Statistica, decalajele intre regiunile tarii vor ramane cel putin constante pana in 2008
Indicele de disparitate dintre regiunile cu cea mai mare si respectiv cea mai redusa contributie la formarea PIB a fost, in 2005, de 1,671%, precizeaza un studiu al Comisiei Nationale de Prognoza. Indicele de disparitate, calculat ca raport intre valorile PIB/cap de locuitor din diferite regiuni, evidentiaza diferentele de dezvoltare intre diferitele zone ale tarii. Calculele exclud Capitala, care inregistreaza valori mult peste celelalte regiuni.

Potrivit CNP, pana in 2008 diferentele intre regiuni se vor reduce foarte putin. Regiunea Vest va inregistra in continuare cea mai mare valoare a PIB/locuitor, in timp ce nord-estul tarii va ramane pe ultimul loc. Comparativ cu anul 2000, in 2005 decalajele dintre regiuni s-au adancit, raportul dintre regiunea cu nivel maxim si fiecare dintre celelalte zone fiind in crestere.

Banatul si Capitala vor creste media. Moldova si sudul Munteniei raman corigente

Pana in 2008, regiunile Vest, Centru si Bucuresti vor devansa nivelul national, iar regiunile Nord - Vest, Sud - Est, Sud - Vest, Sud si Nord - Est vor ramane, in continuare, cu un PIB/locuitor inferior celui pe total tara, estimeaza CNP.

In cazul populatiei ocupate, diferenta dintre valoarea maxima inregistrata pentru toti anii la nivelul regiunii Nord - Est si valoarea minima (regiunea Vest) este in usoara scadere (cu 0,1 la suta). De asemenea, decalajele privind castigurile salariale sunt in scadere (cu 3,6 la suta), ele existand inca datorita nivelului ridicat inregistrat in regiunea Bucuresti comparativ cu nivelul minim inregistrat in regiunea Nord - Est.

Si in cazul numarului de someri si al ratei somajului discrepantele se mentin, dar sunt in scadere cu 0,2 la suta, daca se elimina din analiza regiunea Bucuresti. In acest caz, valorile maxime se inregistreaza in regiunile Sud, Sud - Vest si Centru, iar cele minime in regiunea Nord -Vest.

Aproximativ 17 miliarde euro, PIB-ul Romanieipe primul trimestru

Produsul Intern Brut al Romaniei s-a cifrat, in primul trimestru al anului, la 61,034 miliarde lei, precizeaza Institutul National de Statistica. Valoarea consemneaza o diferenta pozitiva de aproximativ 10 miliarde lei fata de aceeasi perioada a anului precedent. Serviciile au avut iar cea mai importanta contributie la formarea PIB, inregistrand o pondere de peste 50% (32,693 miliarde lei) din Produsul Intern Brut. Industria a contribuit cu 16,237 miliarde lei in timp ce agricultura este iar codasa cu doar 1, 686 miliarde lei. In 2005, valoarea PIB a fost de aproximativ 100 miliarde dolari, Romania ocupand unul dintre ultimele locuri in Europa in privinta raportului PIB/cap de locuitor.

In 2015, raportul PIB/cap de locuitor, 40% din media europeana

Romania va inregistra in anul 2008 un nivel al Produsului Intern Brut pe cap de locuitor de 5.450 euro, potrivit studiului Comisiei Nationale de Prognoza. Conform statisticilor, chiar si in anul 2015, Romania va inregistra o valoare a PIB/locuitor de aproape 40 la suta din media inregistrata in Uniunea Europeana.

Tranzitia, vinovata de accentuarea decalajelor

Datele statistice arata ca Romania a intrat in procesul de tranzitie avand un nivel relativ scazut al disparitatilor regionale, comparativ cu alte state membre sau tari candidate, precizeaza studiul CNP. Acestea au crescut rapid si in mod deosebit intre Bucuresti si restul tarii. La nivelul anului 2005, existau disparitati si in interiorul regiunilor, unde judetele preponderent agricole coexista cu cele mai dezvoltate.

Acest fenomen a luat amploare din cauza impactului restructurarii economice indeosebi in zonele monoindustriale, a caror populatie a fost afectata de somaj ca urmare a inchiderii intreprinderilor de stat neprofitabile. Astfel, putem sa mentionam regiunile de granita cu Republica Moldova si Ucraina si regiunile mai putin dezvoltate de-a lungul Dunarii, sustine CNP.

In Regiunea Nord - Est, s-a inregistrat cel mai mare decalaj intre nivelul maxim si cel minim al productiei industriale, de circa 35 procente. Astfel, judetul Bacau, care are si cea mai mare contributie la realizarea productiei industriale regionale, a realizat, in anul 2005, cel mai mare salt, de 15,3%, in special pe seama industriei prelucratoare, cu o crestere de 19,4%. La polul opus s-a situat judetul Suceava cu -20,2%. In Regiunea Vest, cu exceptia judetului Caras-Severin (-1,1%), celelalte trei judete au realizat cresteri, cel mai mare nivel inregistrandu-se in Arad (16,8%).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri