Balanta comerciala cu produse agroalimentare a Romaniei a inregistrat in primele noua luni un excedent de 3,2 milioane euro, comparativ cu un deficit de 494 milioane euro in aceeasi perioada din anul 2012, a anuntat miercuri Ministerul Agriculturii.

"Rezultatul pozitiv a fost obtinut pe fondul cresterii sustinute a exporturilor de produse agroalimentare, cu precadere in tarile terte si reprezinta o premiera in perioada postdecembrista, marcata anual de deficite comerciale rezultate din schimburile de produse agroalimentare", se arata intr-un comunicat al Ministerului Agriculturii. Importurile de produse agroalimentare aferente anului 2013 sunt mai mici, la noua luni, decat cele inregistrate in aceeasi perioada a anului anterior, aceste fiind cifrate la 3,506 miliarde euro in timp ce exporturile sunt de 3,509 miliarde euro.

Romania a exportat in primele noua luni ale anului curent peste 8,1 milioane de tone de produse agroalimentare in tarile intra si extracomunitare, in crestere cu peste 36% fata de aceeasi perioada din 2012, scrie Mediafax.

Sumele incasate din exporturile de produse agroalimentare pe pietele intra si extra comunitare au totalizat 3,5 miliarde de euro, iar in perioada similara a anului trecut acestea au fost de doar 2,88 miliarde de euro, reprezentand o crestere de 21,8%. Exporturile de cereale au reprezentat o pondere cumulata de 38,9% din totalul incasarilor la noua luni. Astfel, exporturile de grau au totalizat 683,2 milioane de euro pentru 3,24 milioane de tone, cele de porumb 355,2 milioane de euro pentru 1,24 milioane de tone, iar cele de orz 206,3 milioane de euro la o cantitate de peste un milion de tone. Livrarile externe de seminte de floarea soarelui, in cantitate de 732,3 tone, au adus 327,9 milioane de euro.

In topul exporturilor se mai afla tigarile, cu un total de 378,3 milioane de euro, semintele de rapita, cu 164,8 milioane de euro, uleiul de floarea soarelui, cu 120,6 milioane de euro, animalele vii din specia ovine si caprine cu 117 milioane de euro, carnea de pasare (106,5 milioane de euro) si bovinele vii (100,9 milioane de euro).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri