Agentia pentru privatizari din Grecia incearca sa atraga marile fonduri de hedging americane, inclusiv cel al miliardarului John Paulson, pentru vanzarea de active variind de la insule la porturi, scrie Mediafax.

Oficialii eleni au discutat saptamana aceasta, la New York, cu Paulson. Agentia pentru privatizare trebuie sa stranga 11 miliarde de euro din privatizari pana in 2016. Fonduri, precum Paulson & Co si Third Point, care au profitat in ultimii ani de pe urma speculatiilor cu obligatiuni ale Greciei, s-au aratat interesate de activele statului elen, a declarat directorul executiv al agentiei pentru privatizari, Andreas Taprantzis.

"Exista o perceptie mai buna in privinta investitiilor in Grecia. In urma cu sase luni sau un an, investitorii veneau in Grecia cautand randamente de 30%. Era ceva ireal", a spus Taprantzis intr-un interviu pentru Bloomberg, preluat de cotidianul elen Kathimerini.

Agentia trebuie sa obtina din privatizari anul urmator 3,6 miliarde de euro, obiectiv considerat ambitios de Taprantzis. Paulson a cumparat actiuni la Alpha Bank in trimestrul al treilea, in cadrul procesului de recapitalizare a institutiei de credit, arata un raport trimis clientilor fondului sau de hedging. Fondul lui Paulson, cu active de 18 miliarde de dolari, a cumparat si warrant-uri care dau dreptul la achizitia a 7,4 noi titluri pentru fiecare actiune detinuta.

Veniturile din privatizari sunt incluse in planul de finantare al statului pentru anii urmatori, iar Grecia trebuie sa atraga veniturile asumate pentru a preveni un eventual deficit de fonduri. Grecia trece prin al saselea an de recesiune. Tara a pierdut in aceasta perioada un sfert din PIB, in timp ce somajul a depasit 27%, cea mai ridicata rata din zona euro. Bugetul pentru anul urmator, aprobat de parlament la inceputul lunii decembrie, ia in calcul revenirea economiei pe crestere anul urmator, cu un avans al PIB de 0,6%.

Respectarea angajamentelor privind privatizarea ar adauga 2,5 puncte procentuale la PIB pana in 2016 si ar crea 150.000 de noi locuri de munca, estimeaza Ministerul de Finante.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri