Romanii au o parere foarte proasta despre economia nationala, iar preocuparile lor principale vizeaza situatia economica si cresterea preturilor, potrivit Eurobarometrului, citat de Mediafax.

74% din romani considera ca vocea lor nu conteaza in UE. De altfel, majoritatea respondentilor sustin ca vocea lor nu are nicio importanta, cu exceptia danezilor.

Pe de alta parte, 63% din romani sunt foarte optimisti in legatura cu viitorul Europei, capitol la care sunt depasiti de danezi - 75%, irlandezi si maltezi - 67%, polonezi si estoni - 66%, letoni - 65% si belgieni - 64%.

Cei mai pesimisti fata de viitorul spatiului comunitar sunt grecii, cipriotii si portughezii.

Somajul ramane principala preocupare a europenilor la nivel national. 49% sunt ingrijorati de perspectiva somajului, 33% de situatia economica si 20% de cresterea preturilor. Pentu romani, in schimb, principala grija o reprezinta situatia economica - 41%, urmata de cresterea preturilor - 34% si abia pe locul trei somajul - 33%.

Citeste si:
Românii pe Facebook, către diaspora din Italia: NU vă întoarceți în...
Românii pe Facebook, către...

La intrebarea care sunt cele mai importante chestiuni cu care se confrunta UE in prezent, 41% din romani au indicat tot situatia economica, iar 26%, somajul.

In ceea ce priveste situatia economiei nationale, 85% din romani au o parere foarte proasta, aflandu-se pe locul 11 din cele 28 de state.

Topul este condus de greci, care au parere foarte proasta despre economie in proportie de 98%, urmati de ciprioti - 97%, portughezi, unguri si spanioli - 96%. La polul opus sunt suedezii, 85% avand o parere foarte buna despre economia nationala, germanii - 82% si danezii - 74%.

Referitor la evolutia economiei nationale si europene in urmatoarele 12 luni, majoritatea respondentilor considera ca situatia va ramane "la fel". La acest capitol, romanii sunt impartiti: 38% apreciaza ca situatia economica nu se va schimba, iar 34% cred ca se va inrautati.
In 11 state membre, majoritatea populatiei considera ca impactul crizei asupra pietei muncii a ajuns la apogeu, cei mai optimisti fiind danezii - 71%, olandezii - 60% si irlandezii - 56%.

Citeste si:
Mii de pasageri sosesc din Italia pe Otopeni. Cel mult li se ia...
Aproape 3.000 de pasageri...

In 16 state, impresia generala este ca "ce-i mai rau abia urmeaza". 48% din romani cred acest lucru, cei mai pesimisti fiind cipriotii - 87%, grecii - 71%, portughezii - 67 si francezii - 66%.

Intrebati daca sunt in favoarea unei uniuni economice si monetare cu o moneda unica, 58% din respondentii din Romania s-au declarat de acord si 29% impotriva.

Locuitorii din Luxemburg - 79%, Slovenia si Slovacia - 78% sunt cei mai mari sustinatori ai unei uniuni economice si monetare, in timp ce britanicii, suedezii si cehii sunt impotriva.

La intrebarea "daca se simt cetateni ai UE", 56% din romani au raspuns negativ, iar 41% au spus "da".
Cetatenii din Luxemburg se simt cetateni ai UE in proportie de 85%, cei din Malta in proportie de 74%, urmati de finlandezi si germani - 73%. In schimb, doar 42% din britanici si greci se simt europeni.
57% din romani sustin ca nu isi cunosc drepturile de cetateni europeni, iar 40% spun ca sunt informati in legatura cu aceste drepturi. Cei mai informati sunt finlandezii - 64%, iar cei mai neinformati sunt francezii - 29%.

Citeste si:
Țigările mentolate și cele cu capsule dispar în trei luni de pe piață
Țigările mentolate și cele cu...

Sondajul Eurobarometru din toamna anului 2013 este cea mai recenta editie a sondajului de opinie bianual organizat de Comisia Europeana. El a fost realizat prin intermediul unor interviuri directe intre 2 si 17 noiembrie 2013. Au fost intervievate 32.409 de persoane din cele 28 de state membre ale UE si din cele 5 tari candidate (fosta Republica Iugoslava a Macedoniei, Turcia, Islanda, Muntenegru si Serbia).


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
În farmacii, românii sunt mai interesați de gripă decât de coronavirus
Setari Cookie-uri