Deficitul bugetar a crescut in luna noiembrie cu 2,2 miliarde de lei, de la 7,6 miliarde de lei in luna anterioara la 9,8 miliarde de lei, respectiv 1,56% din PIB, nivel cu aproape un punct procentual sub tinta de 2,5% convenita pentru acest an cu Fondul Monetar International.

Dupa primele zece luni, deficitul bugetului general consolidat reprezenta 1,21% din PIB. Executia bugetara s-a incheiat cu excedent in luna octombrie, relateaza Mediafax.

Autoritatile romane au negociat cu FMI in luna noiembrie o noua tinta de deficit pentru acest an, in crestere de la 2,3% la 2,5% din PIB, diferenta care sa se refledcte exclusiv in cheltuieli suplimentare pentru co-finantarea proiectelor realizate din fonduri europene.

Veniturile bugetului general consolidat au totalizat 182,6 miliarde lei (29,2% din PIB) in primele 11 luni si au fost cu 4,1% mai mari in termeni nominali fata de aceeasi perioada a anului precedent, potrivit Ministerului Finantelor.

Incasarile din impozitul pe profit au urcat cu 1,2% fata de perioada similara din 2012, iar cele din impozitul pe venit cu 7,9% datorita cresterii veniturilor salariale ca urmare a reintregirii salariilor personalului bugetar, a cresterii punctului de pensie si a majorarii salariului minim de la 1 februarie 2013 si respectiv 1 iulie 2013.

Veniturile din TVA au crescut cu 4%, in timp ce veniturile din accize au fost mai mari cu 3,4%, influentate de majorarea accizei la motorina, bere si tigarete, precum si de cursul de schimb luat in calcul la plata taxelor.

Cresteri semnificative au fost inregistrate la veniturile din dividende (+194,64 milioane de lei), taxa pe utilizarea bunurilor (+907,8 milioane de lei lei, in principal datorita incasarii taxelor de licenta pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecventelor radio), precum si din sumele din vanzarea certificatelor de emisie (+125,6 milioane de lei).

Incasarile din contributiile de asigurari sociale au fost mai mari cu 5%, sustinute de cresterea veniturilor salariale.

La nivelul administratiilor locale s-au inregistrat, de asemenea, cresteri fata de anul precedent la veniturile din impozite si taxe pe proprietate (+6,2 %) si la venituri nefiscale (+4,2%).

Sumele rambursate de Uniunea Europeana in contul platilor efectuate au continuat evolutia ascendenta si au fost cu 13,2% mai mari fata de cele din luna precedenta.

Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 192,4 miliarde lei (30,8% din PIB), au crescut in termeni nominali cu 3,3% fata de primele 11 luni din anul precedent, dar ca pondere in PIB au scazut cu 0,9 puncte procentuale.

Cheltuielile de personal au crescut cu 13,6%, ca urmare a reintregirii salariilor personalului bugetar si a platii obligatiilor stabilite prin hotarari judecatoresti.

Cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut, de asemenea, cu 11,3%, ca urmare a masurilor legislative si a resurselor alocate in scopul platii arieratelor de catre administratiile locale, precum si pentru plata arieratelor la spitale.

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 25,3 miliarde lei, respectiv 4,05% din PIB.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri