Germania este cea mai bogata tara din UE, dar peste 15 ani ar putea fi intrecuta de Marea Britanie la bogatie, scrie publicatia britanica The Mirror.

Un studiu al Centrului pentru Cercetare in Economie si Afaceri (CEBR) din Anglia releva ca "in doar 15 ani" britanicii vor trece in fata Germaniei conduse acum de "Doamna de Fier" a Europei, cancelarul Angela Merkel. In acelasi timp, China si India isi vor cimenta locul ca noi puteri economice.

In acest context, jurnalistii de la The Mirror comenteaza ca Germania a invins Anglia pe Wembley la fotbal, dar economia britanica va fi castigatoare pe termen lung. Aceeasi prognoza economica avertizeaza ca, pana in 2028, China depaseste SUA si devine cea mai bogata natiune din lume.

Performanta Marii Britanii este tot mai evidenta, mai ales ca statul britanic este al doilea pe lista economiilor cu cel mai mare avant, dupa SUA.

Acelasi studiu arata ca, in 2028, India va depasi Japonia si va fi a treia mare putere economica de pe glob, iar in 2023, Brazilia va trece in fata Marii Britanii ca a cincea mare economie din lume. Chiar si asa, Marea Britanie ramane a doua cea mai mare tara la performanta economica din Occident, in spatele SUA, dar in 2018 ani va fi pe locul cinci, inaintea Frantei. Apoi, peste cinci ani, economia britanica va reveni pe locul sapte, iar pana in 2028, aceasta va fi cu 3% mai mica decat cea a Germaniei, ceea ce ii da sperante Marii Britanii sa devina cea mai mare economie din Europa de Vest pana in 2030.

Studiul mai dezvaluie ca, de pe locul patru in 2013, Germania va cobori pe locul sase in topul puterilor economice, in 10 ani. Printr-o scadere mai dura va trece Franta, de la a cincea mare economie in prezent, la a opta mare economie in 2018, a zecea in 2023 si chiar a 13-a in 2028.

"Suntem gata sa depasim Franta, fie in 2013, fie in 2014, ca urmare a efectelor economice ale politicii de impozitare de 75% ale presedintelui Hollande si a dificultatilor cu euro care trag Franta in jos", sustine directorul executiv al centrului de cercetare CEBR, Douglas McWilliams.

Italia va cobori si ea aproape la jumatate, de pe locul opt (2013) pe locul 15 in 2028, iar Spania de pe 13 in prezent pe 18 intr-un deceniu si jumatate.

"Indienii au pierdut la cricket in aceasta iarna, dar sunt aproape sa ne bata la economie", spune reprezentantul CEBR. "Pana in 2017, noi estimam ca economia indiana va fi cea mai mare din Commonwealth, depasind economia Marii Britanii", a completat McWilliams. In viitor, Nigeria, Egipt, Irak si Filipine isi vor face loc in topul celor 30 de economii mondiale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri