Aproape 111.000 de romani au petrecut Revelionul in statiunile din tara, in urcare cu 15% fata de anul anterior, si au cheltuit circa 95 milioane lei, in crestere tot cu 15%. Numarul celor care au ales destinatii din strainatate a fost mai mare cu 30%, respectiv 10.000 de turisti, potrivit FPTR, citat de Mediafax.

"Acestia au cheltuit in afara tarii, numai pentru servicii turistice, aproximativ 5,3 milioane euro, in crestere cu 70% fata de anul anterior", potrivit estimarilor Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc, realizate pe baza datelor furnizate de sistemul de rezervari www.RezEx.ro si a unui sondaj aplicat in randul operatorilor din turism.

Evolutia a fost influentata de "puntea" zilelor libere dintre Craciun si Revelion, mentinerea tarifelor, atat in tara cat si in strainatate, ofertele propuse de agentii, hoteluri, pensiuni, restaurante si cluburi, respectiv faptul ca romanii au inceput sa renunte la economii in ceea ce priveste cheltuielile aferente vacantelor, arata FPTR.

In Romania, cele mai mari cresteri s-au inregistrat pentru zonele montane, care au atras 25.000 de turisti. Totodata, 30.000 de persoane au platit pentru ofertele de Revelion ale hotelurilor din marile orase ale Romaniei, in crestere cu aproximativ 20% fata de anul anterior.

"In zonele rurale, turistii au fost in numar de 29.000 anul acesta, in timp ce 26.000 au ales sa petreaca sarbatorile in statiunile balneare, pentru litoral au optat doar 600 de persoane, iar pentru Delta Dunarii doar 100. (...) In ceea ce priveste tarifele percepute in perioada sarbatorilor, se constata ca acestea nu s-au modificat fața in anul anterior, cu exceptia Deltei Dunarii si a zonelor rurale, unde se constata o crestere a tarifelor de 3%", conform FPTR.
In ceea ce priveste destinatiile externe, cele mai solicitate au fost, ca si la finalul anului 2012, Austria, Bulgaria, Grecia si Turcia.

"Anul acesta se constata o crestere a cererii pentru destinatiile exotice, datorata unui numar mare de zile libere ce permite deplasari in destinatii indepartate si a schimbarii mentalitatii romanilor, care au inceput sa renunte la economii in ceea ce priveste vacantele. O mare parte dintre romanilor si-au cumparat servicii turistice folosind sisteme de rezervari online, de aceea numarul turistilor individuali, care nu apeleaza la servicii de turism organizat prin agentii, este in continua crestere, insa numarul acestora nu poate sa fie apreciat", noteaza reprezentantii federatiei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri