Cresterea rapida a numarului de cereri pe SAPARD din ultima perioada a dus la cheltuirea fondurilor mult mai repede decit se asteptau autoritatile. Reprezentantii Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) - (fosta agentie SAPARD) estimeaza astfel ca in jur de 700 de producatori agricoli care au proiectele in faze incipiente si-ar putea lua adio de la banii comunitari, desi au cheltuit pentru consultanta. In cel mai fericit caz, sesiunea de depuneri va dura si in iulie, dar numai pentru anumite masuri.

„Numarul de proiecte depuse in iunie a depasit orice asteptare de-a noastra. Daca inainte veneau proiecte in valoare (totala - n.r.) de 40-50 de milioane de euro pe luna, acum sumele sint de trei ori mai mari“, ne-a declarat Samoila Szabo, presedintele APDRP.

Vinerea cea mare

„Este prapad. In ultima perioada vin proiecte cu duiumul. Cred totusi ca si in iulie va mai fi o sesiune de depuneri, dar nu pentru toate masurile. Decizia finala se va lua insa vineri, pentru ca este ultima zi procedurala cind se trage linie si vedem ce bani mai sint disponibili“, ne-a mai spus Szabo.

Potrivit acestuia, producatorii agricoli care vor sa depuna proiecte pe masura referitoare la silvicultura nu mai au practic nici o sansa. In schimb, pentru cei care au in curs de finalizare proiecte pe masura referitoare la exploatatiile agricole sau la diversificarea activitatilor economice, probabilitatea sa mai poata intra in posesia fondurilor SAPARD este mai mare. Nu in ultimul rind, ar mai fi bani si pentru constituirea grupurilor de producatori si pentru agromediu. Exista chiar posibilitatea organizarii unei sesiuni de depuneri pentru aceste doua masuri chiar si in august.

Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=5910&art=14454&cHash=e78f32811b