Inflatia din zona euro a coborat in decembrie la 0,8%, de la 0,9% in luna noiembrie, continuand sa evolueze cu mult sub tinta BCE, ceea ce alimenteaza temerile referitoare la o posibila instaurare a deflatiei.

Dintre principalele componente, inflatia la alimente, bauturi alcoolice si tigari a urcat in decembrie la 1,8%, de la 1,6% in noiembrie, in timp ce preturile din sectorul serviciilor au crescut cu 1%, dupa un avans de 1,4% in luna anterioara, informeaza Mediafax.

Cresterea preturilor la bunuri industriale s-a mentinut la 0,2%, iar tarifele la energie au stagnat, dupa o scadere de 1,1% in noiembrie, potrivit datelor anuntate marti de Eurostat. Inflatia din zona euro a atins in octombrie minimul ultimilor patru ani, de 0,7%, determinand Banca Centrala Europeana (BCE) sa reduca dobanda de politica monetara la un nou minim istoric, de 0,25%.

BCE tinteste o inflatie apropiata de 2%, insa usor sub acest prag.

Banca Centrala Europeana prognoza in decembrie anul trecut ca rata anuala a inflatiei se va intoarce spre tinta intr-un orizont de timp mediu si ca urmare sunt sanse mici ca in aceasta saptamana BCE sa ia masuri suplimentare pentru a contracara deflatia, in pofida ultimelor cifre.

Analistii citati de Financial Times se asteapta ca BCE sa reafirme mesajul de prudenta in luarea deciziilor, cata vreme cifrele referitoare la inflatie vor ramane in linie cu proiectiile bancii.

“Nu cred ca BCE va incerca sa preintampine temerile referitoare la deflatie, dar mai degraba va reactiona daca eventuale semne de dezinflatie sau deflatie se vor materializa, care nu este scenariul de baza", a explicat Laurence Boone, economistul pe Europa al Bank of America Merrill Lynch.

Insa, daca rata inflatiei se mentine la cote reduse si in lunile ce vor urma, banca centrala ar putea sa fie fortata sa ia masuri suplimentare.

Pe de alta parte, economistul sef al ING Bank Romania, Vlad Muscalu, considera ca deflatia in zona euro nu va fi o amenintare de lunga durata in zona euro si "nu exista niciun risc ca aceasta sa fie importata in Romania".

Oricum, o eventuala deflatie nu va face decat sa ne ajute, pentru ca ar tempera inflatia din Romania, care desi in prima parte a anului va atinge si ea noi minime, va urca chiar pana la 4% in a doua jumatate a lui 2014.

Prognoza ING Bank vizeaza un nivel al inflatiei anuale de circa 1,5% in primele luni din an, pentru ca pe masura ce ne apropiem de sfarsitul anului sa depaseasca chiar nivelul de 4%.

"Inflatia medie in Romania va ramane in jurul nivelului de 3% pe termen mai lung, chiar daca conjunctural poate cobori spre 2%", apreciaza Muscalu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri