Guvernul a adoptat, miercuri, cea de-a doua rectificare bugetara din acest an, cele mai mari sume fiind destinate investitiilor in educatie, sanatate si in infrastructura rutiera si feroviara, a anuntat premierul Calin Popescu-Tariceanu.

"Ne respectam astfel angajamentele de a investi mai mult pentru a recupera decalajele care ne separa de alte state din UE. Chiar daca rectificarea se traduce printr-un deficit mai mare, avem garantia ca acest deficit nu ne afecteaza obiectivele macroeconomice, pentru ca aceste sume se indreapta catre investitii", a declarat primul-ministru.

Ministerul Educatiei si Cercetarii va primi in plus fata de bugetul alocat suma de aproximativ 1.300 milioane lei (RON) (13.000 miliarde lei vechi), in special pentru proiecte de investitii care vizeaza modernizarea sistemului de invatamant si constructia si modernizarea de campusuri scolare.

Ministerul Sanatatii va primi o suplimentare de aproximativ 2.000 miliarde lei vechi, in principal pentru investitii in infrastructura sistemului sanitar public si finantarea programelor nationale de sanatate.

Bugetul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului va fi majorat cu 1.705,3 milioane lei (17.053 miliarde lei vechi), din care 601,9 milioane lei, proveniti din credite externe, vor fi utilizati pentru reabilitarea de drumuri si constructia de autostrazi.

Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale va primi in plus 476,1 milioane lei (4.761 miliarde lei vechi), fonduri destinate in principal acordarii de subventii pentru sprijinirea producatorilor agricoli si, respectiv, de despagubiri, pentru agricultorii ale caror culturi au fost afectate de calamitatile naturale.

Bugetul Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei va fi suplimentat cu 398,5 milioane lei pentru asigurarea platii indemnizatiilor pentru cresterea copilului, pensiilor agricultorilor si ajutoarelor pentru incalzirea locuintei.

Ministerul Administratiei si Internelor va primi in plus suma de 514,5 milioane lei (5145 miliarde lei vechi), din care 500 milioane lei noi de la bugetul de stat. Sumele vor fi utilizate pentru asigurarea fondurilor necesare majorarii numarului de posturi cu 19.863, ca urmare a inlocuirii militarilor in termen prin eliminarea serviciului militar obligatoriu.

Ministerului Apararii Nationale i se va aloca suma de 150 milioane lei noi (1.500 miliarde lei vechi) pentru continuarea unor proiecte aflate in derulare, precum si pentru initierea unor programe noi de inzestrare.

Ministerul Finantelor Publice va primi in plus 225,1 milioane lei (2.251 miliarde lei vechi) in special pentru cheltuieli reprezentand despagubiri ce se acorda potrivit Legii nr. 91/ 1998 privind acordarea de compensatii cetatenilor romani pentru bunurile sechestrate, retinute sau ramase in Basarabia, Bucovina de Nord si tinutul Herta.

Ministerul Economiei si Comertului va primi in plus 200 milioane lei (2.000 miliarde lei vechi), in principal pentru subventii pe produsele din sectorul minier.

Bugetul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor va fi suplimentat cu 213,5 milioane lei (2.135 miliarde lei vechi), in principal pentru intretinerea si repararea lucrarilor de gospodarire a apelor din domeniul public al statului, cu rol de aparare impotriva inundatiilor si a celor afectate de calamitatile naturale.

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor va primi in plus suma de 100 de milioane lei (1.000 miliarde lei vechi) pentru finantarea unor programe de eradicare a bolilor transmisibile ale animalelor, pentru identificarea si inregistrarea animalelor si pentru consolidarea capacitatii de combatere a gripei aviare.

Fondul de Rezerva la dispozitia Guvernului va fi suplimentat cu suma de 157,1 milioane lei (1.571 miliarde lei vechi) pentru finantarea unor cheltuieli urgente sau neprevazute.

A doua rectificare a bugetului pe anul 2006 va determina majorarea deficitului bugetar de la 0,9 la suta din Produsul Intern Brut (PIB) in prezent, pana la 2,5 la suta din PIB.

Analiza executiei bugetare operative pe primele cinci luni ale anului arata ca veniturile bugetului general consolidat sunt in suma de 41.222,2 milioane lei noi, cu 21,8 la suta mai mult comparativ cu perioada similara a anului trecut, ca urmare a unei mai bune colectari. Sumele suplimentare estimate la venituri se localizeaza, in principal, la impozitul pe profit (ca urmare a cresterii incasarilor din impozitul pe profit in primele cinci luni ale anului), impozitul pe venit (ca urmare a cresterii numarului mediu de salariati), accize si taxe vamale (determinate de modificarea volumului importului).

Cheltuielile bugetului general consolidat au fost majorate cu 7.367,2 milioane lei noi, respectiv 2,3 la suta din PIB. Veniturile bugetului general consolidat au fost suplimentat cu 2.290,5 milioane lei noi, respectiv 0,7 la suta din PIB.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri