Dupa un 2013 in care agricultura a jucat un rol crucial in evolutia economica a Romaniei, lipsa zapezii si a precipitatiilor pun sub semnul intrebarii soarta productiei din acest an. Scenariul pentru 2014 graviteaza intre un optimism relaxat si o imagine dezastruoasa in cazul aparitiei inghetului.

Obisnuiti pana acum cu o iarna tipica, insotita de ninsori si temperature scazute, saptamana aceasta temperaturile au atins valori specifice zilelor de primavara, cu 16,1 grade Celsius in zona de vest a Romaniei. In plus, precipitatiile sub forma de ninsoare au lipsit cu desavarsire in majoritatea zonelor tarii.

In aceste conditii, Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), a precizat ca problemele au aparut deja in anumite zone din sud-vest (judetele Dolj si Mehedinti), precum si in zona Moldovei pe fondul secetei.

“Trebuie sa facem ochii mari. Terenul este total descoperit, daca avem ghinionul mare sa vina si un inghet putem vorbi de dezastru. Daca vom avea tempereturi de -10, -15 grade rapita va ingheta, daca temperaturile vor cobori si mai mult vom avea probleme cu graul. Daca temperaturile vor creste si mai mult atunci vor creste pierderile in zona pomiculturii. Am in fata mea o magnolie careia i-au dat mugurii”, a spus Baciu pentru wall-street.ro.

Potrivit estimarilor sale, 40% din suprafata insamantata cu culturi de toamna este in pericol din cauza secetei.

“Agricultorii sunt foarte ingrijorati, mai ales cei care au culturi de rapita, grau, orz”, a completat Baciu.

Nu trebuie sa ne culcam pe o ureche, mai este pana cand vom vedea productia in hambare

Culita Tarata, care administreaza prin intermediul companiei TCE 3 Brazi 55.000 de hectare in Insula Mare a Brailei, sustine la randul sau ca principala problema o constituie un potential inghet.

Decembrie si ianuarie sunt cele mai calduroase si mai secetoase luni din istorie. Rezerva de apa din sol este limitata, daca mai vin si vanturile in primavara se usuca tot. Situatia va fi dificila, daca nu dezastruoasa. Vorbim in fiecare an de sistemul de irigatii insa nu se face nimic. Trebuie sa facem o politica a pamantului romanesc, trebuie sa tragem la acelasi jug. Culturile arata foarte bine, insa nu trebuie sa ne culcam pe o ureche, mai este pana cand vom vedea productia in hambare. Nu este nicio problema daca zapada si ploile vor veni in lunile martie sau aprilie, problema o constituie un potential inghet”, crede Tarata.

Un punct de vedere similar are si Pavel Onea, unul dintre cei mai mari pomicultori din partea de nord a Moldovei, care detine aproximativ 50 de hectare cultivate cu meri in zona Falticeni. Acesta se asteapta la un an atipic in conditiile care temperaturile vor ramane atat de ridicate.

“Temperaturile sunt anormale, ar trebui sa fie negative in aceasta perioada. Sunt unele soiuri la care au aparut mugurii de rod. Avem insa noroc de faptul ca in zona noastra noptile au fost inca racoroase”, spune Onea.

Adrian Porumboiu

Pe de alta parte, Adrian Porumboiu (foto), fondatorul grupului de firme Racova din Vaslui si cel mai mare proprietar de terenuri agricole din Romania, considera ca anul agricol a pornit “excelent” si nu este corect sa “ne plangem ca este rau atunci cand realitatea este alta”.

“Culturile arata excelent. Chiar ieri am fost pe camp. Este o placere. Avem apa in sol. Nu este corect sa spunem ca este rau atunci cand nu este asa. Problema nu o reprezinta lipsa precipitatiilor, ci posibile temperaturi mai mici de -10 grade Celsius care sa prinda culturile neacoperite”, explica Porumboiu.

Acesta detine 46.000 de hectare de terenuri, dintre care 25.000 de hectare sunt cultivate cu grau, 7.000 de hectare cu rapita si 3.600 cu orz. Valoarea investitiilor se ridica in fiecare an la aproximativ 24 mil. euro.

ANM: Ar trebui sa ne ingrijoram daca pana la finalul lui martie nu apar precipitatiile

Potrivit Elenei Mateescu, director executiv al Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), in perioada 1 septembrie 2013 – 12 ianuarie 2014 cantitatea medie de precipitatii a fost de 190,6 litri pe mp, fata de media normala de 207,9 litri/mp.

“Rezerva de umiditate in cultura graului de toamna este optima cu exceptia unor areale din zona Moldovei, Baraganului si sudul si vestul Dobrogei unde se inregistreaza deficite moderate. Situatia nu este compromitatoare, ceata a facut ca diferentele de temparatura zi-noapte sa nu fie foarte mari. In plus, minimele nu au coborat spre -10 -15”, declara directorul executiv al ANM.

Nici temperaturile ridicate din aceasta perioada nu ar trebui sa reprezinte un motiv de ingrijorare, nefiind un caz singular. Spre exemplu, in anul 2001 pe data de 7 ianuarie s-a inregistrat temperature de 22,2 grade Celsius la Oravita.

“Ar trebui sa ne ingrijoram la finalul lunii martie daca nu apar precipitatiile, in contextul declansarii campaniei de primavara. In aprilie agricultorii ar trebui sa iasa pe teren pentru insamantare. Este o stare atipica in conditiile in care ninsorile lipsesc, insa nu este un caz singular”, a mai spus Elena Mateescu.

Cu cele 14 milioane de hectare de teren arabil, agricultura din Romania reprezinta o afacere de circa 20 de miliarde de euro pe an, a carei evolutie este dictata in mare parte de conditiile meteo. Aceasta piata contribuie cu 6,5-7% la Produsul Intern Brut.

INS a mentinut estimarea privind cresterea Produsului Intern Brut (PIB) in trimestrul al treilea al anului trecut cu 1,6% fata de precedentele trei luni si cu 4,1% comparativ cu iulie-septembrie 2012, astfel ca la noua luni avansul a fost de 2,7%, sustinut de industrie si agricultura.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri