Romania a exportat in intervalul ianuarie-octombrie produse agroalimentare in valoare totala de 4,09 mld. euro, in crestere cu 24,6%, arata datele Ministerului Agriculturii.

“Ma bucur ca Romania pastreaza un trend ascendent in ceea ce priveste balanta comerciala cu produse agroalimentare si ca inregistram un excedent de 182 mil. euro pentru primele zece luni ale anului 2013, comparativ cu un deficit de 532,7 mil. euro in aceeasi perioada din anul 2012”, a afirmat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Graul a dominat topul produselor agroalimentare la export, cu un volum de 3,74 mil. tone, de 2,12 ori mai mare decat livrarile externe din perioada similara a anului precedent si incasari de 778,6 mil. euro, cu 382,9 mil. euro mai mari decat incasarile obtinute in aceeasi perioada din 2012. Clasamentul este completat de porumb, seminte de floarea-soarelui (cu incasari suplimentare fata de anul precedent de 148,4 mil. euro), orz (plus 71,8 mil. euro) si seminte de rapita, cu o cantitate exportata de aproape sapte ori mai mare decat in perioada similara din 2012 si incasari suplimentare de 145,1 mil. euro.

Romania a cheltuit mai mult in principal cu achizitiile externe de boabe de soia (plus 28,1 mil. euro), produse de brutarie - patiserie (plus 25,2 mil. euro), citrice, branzeturi si ciocolata. Totodata, au scazut importurile de porumb (mai putin cu 74,5 mil. euro), zahar (mai mici cu 51,3 mil. euro), tutun brut, seminte de floarea-soarelui si carne de pasare.

Uniunea Europeana a fost principalul partener in comertul agricol al Romaniei. Astfel, in primele zece luni din 2013, livrarile de produse agroalimentare catre aceasta destinatie au avut o pondere valorica de 58,1%, iar achizitiile din statele membre UE au detinut o pondere de 81,1%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri