Premierul Victor Ponta a anuntat ca, saptamana viitoare, Executivul va incepe redactarea unui calendar al implementarii proiectelor de investitii convenite cu Guvernul Chinei in luna noiembrie, cu prilejul summit-ului China - Europa Centrala si de Est.

"Saptamana viitoare incepem sa scriem calendarul pentru proiectele pe care le-am semnat cu investitiile din China, energie, transporturi, IT, agricultura. Deci, a trecut anul nou romanesc, anul nou chinezesc o sa vina acum, repede, dar trebuie ca tot ceea ce am semnat sa si facem", a spus Ponta, citat de Mediafax.

Premierul anuntase anterior ca evolutia proiectelor semnate cu China va fi analizata intr-o sedinta de guvern, in ianuarie.

"E foarte important ce urmeaza. Am semnat documente, am pornit lucruri importante. Ne dau, dar nu ne baga-n traista, motiv pentru care - acum e decembrie - in ianuarie, la un moment dat, in cursul unei sedinte de guvern, vreau sa facem o sedinta separata, cum se implementeaza proiectele pe care le-am semnat, care merg bine, care s-au blocat, ca sa le deblocam, ce reusim sa realizam din intentiile bune si din proiectele demarate, acela va fi intr-adevar lucrul care conteaza", a spus Ponta anul trecut, in prima sedinta de guvern desfasurata dupa Forumul economic China-Europa Centrala si de Est, precum si dupa intalnirile bilaterale avute cu premierul Li Keqiang.

Romania si China au semnat acorduri de colaborare pentru infiintarea in comun a unui parc tehnologic si reluarea exportului de bovine pentru reproductie si carne de porc catre China, dar si mai multe documente de colaborare in energie, inclusiv in domeniul nuclear si termoelectric.

Citeste si:
O firma romano-chineza vrea sa exporte 20.000 de vaci anual in China
Primul export de vaci din...

Astfel, conducerea Nuclearelectrica au semnat cu presedintele companiei China General Nuclear Power Corporation (CGN) o scrisoare de intentie pentru colaborare, directorului Complexului Energetic Oltenia a incheiat cu presedintele companiei China Huadian Corporation un acord de intentie de cooperare pentru realizarea proiectului termoelectric de la Rovinari, directorul Complexului Energetic Hunedoara a parafat cu presedintele companiei China National Electric Engineering o intelegere pentru reabilitarea grupurilor 3 si 4 de la centrala termoelectrica Deva, iar directorul companiei de proiect pentru constructia hidrocentralei Tarnita-Lapustesti (judetul Cluj) a semnat o scrisoare de confort in acest sens cu vicepresedintele executiv al Sinohydro Corporation.

Departamentul pentru Energie si Administratia Nationala din China pentru Energie au incheiat un memorandum de intelegere pentru cooperare in domeniul proiectelor nucleare.

Tot la Guvern a fost semnat si un acord pentru investitii in centrale eoliene si echipamente de export intre Romanian Paunescu Corporation, condusa de Bobby Paunescu, si Mingyang Wind Power Group.

A fost semnat si memorandumul de intelegere pentru sprijinirea companiei de telecomunicatii Huawei Technologies in vederea infiintarii unui centru regional la Bucuresti.

Citeste si:
Ponta a invitat chinezii sa faca investitii in Romania
Ponta a invitat companiile...

Reprezentantii guvernelor roman si chinez au convenit si un program cultural pentru perioada 2013 – 2016, un acord de infiintare si functionare a Institutului Cultural Roman de la Beijing si a Centrului Cultural Chinez de la Bucuresti si un memorandum de intelegere privind promovarea cooperarii investitionale.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Ponta: Proiectele cu China sunt de 6 miliarde de euro