Romania si alte state din Europa Centrala si de Est, care cumpara cantitati semnificative de gaze naturale din Rusia, lucreaza la formarea unui grup de lobby care sa convinga SUA sa le permita importul de gaze naturale lichefiate (GNL), restrictionat in prezent de legislatia americana.

Tarile europene lucreaza cu o firma din Washington specializata in relatii cu autoritatile pentru lansarea in februarie a unei coalitii de lobby, in colaborare cu companii americane active in sectorul energetic, a declarat o sursa apropiata situatiei pentru publicatia National Journal, potrivit Mediafax.

Austria, Cehia, Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania, Polonia, Romania si Slovacia vor fi probabil membre ale acestei coalitii. Cele noua tari au trimis reprezentanti in decembrie la o intalnire la ambasada Lituaniei la Washington. Alti potentiali participanti sunt Croatia, Ungaria, Slovenia, Suedia si Grecia, a declarat sursa citata, responsabila cu organizarea grupului de lobby la firma cu care lucreaza statele est-europene.

Coalitia se va numi LNG Allies si va face lobby pe langa autoritatile americane pentru a permite statelor respective un acces mai usor la gazele naturale din SUA, unde productia a crescut foarte puternic in ultimii ani, iar preturile s-au prabusit comparativ cu restul lumii. In prezent, legea federala a SUA restrictioneaza semnificativ exporturile de gaze naturale catre tari care nu sunt partenere de liber schimb.

"Aceste tari, inca puternic dependente de Rusia, sunt incantate de accesul la piata GNL si cauta nu doar gaze americane, ci si relatii bune, solide, de afaceri", a spus sursa. Un oficial de la ambasada Cehiei, contactat de National Journal, a declarat ca o decizie finala nu a fost luata inca.

"Vrem sa aflam mai multe despre ce va presupune, ce va insemna si cum va functiona", a declarat oficialul ceh. Un oficial de la ambasada Lituaniei a declarat ca tara sa se va alatura, probabil, proiectului. Sursa din cadrul firmei care pregateste grupul de lobby a afirmat ca trebuie stabilite inca aspecte logistice si detalii, inainte ca unele tari sa-si confirme implicarea.

"Suntem destul de aproape de a anunta ceva despre coalitie. Este putin complicat, din punct de vedere diplomatic, sa alcatuiesti o organizatie care sa permita ambasadelor si companiilor de gaze naturale din tarile lor sa lucreze cu industria noastra de profil legal, intr-un mod care sa nu genereze foarte multa bataie de cap si hartogaraie", a spus sursa citata.

Doua asociatii ale producatorilor de gaze naturale, America's Natural Gas Alliance si American Petroleum Institute, sunt interesate sa sustina planurile statelor din Europa de Est, potrivit National Journal. Eforturile tarilor europene s-au intensificat in ultimul an, reprezentanti ai acestora intalnindu-se tot mai des cu oficiali importanti din Congres si din administratia prezidentiala, pentru a explica de ce vor atat de mult sa importe gaze naturale.

"Au venit foarte multi reprezentanti ai tarilor sa ceara sa ne intensificam eforturile de a exporta GNL. Motivul este ca rusii ii au prinsi si pot sa le ceara preturi foarte mari", a declarat republicanul Ed Whitfield, presedintele Subcomisiei pentru Energie, Comertul cu Energie si Electricitate din Camera Reprezentantilor.

In evenimente publice desfasurate la Washington in ultimele luni si in interviuri acordate National Journal, reprezentanti ai statelor europene au subliniat interesul de securitate nationala dar si cel economic pentru importurile de gaze naturale din SUA.

Europarlamentarul elen Niki Tzavela a declarat chiar ca importul de GNL din SUA ar reduce la jumatate pretul platit pentru la gaze naturale si ar ajuta economia elena mai rapid decat imprumuturile de 240 de miliarde de euro pe care Grecia le-a primit, incepand din 2010, de la statele zonei euro si FMI pentru a nu intra in colaps financiar.

"Obiectivul cel mai important pentru noi este sa scapam de manipularea preturilor la gaze in functie de indicele titeiului", a spus Tzavela. Un purtator de cuvant al grupului Gazprom, controlat de statul rus, nu a comentat despre formarea coalitiei, dar a declarat ca exportatorul rus este un furnizor de incredere, care face tot posibilul sa respecte contractele si asigura predictibilitate consumatorilor europeni.

Exporturile GNL catre tari cu care SUA au acorduri de liber schimb sunt aprobate aproape automat, dar Departamentul Energiei trebuie sa determine daca livrarile catre tari care nu intra in aceasta categorie sunt in interesul national american. Sectorul energetic din SUA face de mai mult timp lobby pe langa administratia presedintelui Barack Obama si pe langa Congres pentru a relaxa restrictiile la exporturile de gaze.

Unii membri ai Congresului, precum si companii, mai ales din industria petrochimica, au cerut insa presedintiei un ritm lent al aprobarilor pentru export. Compania Dow Chemical este unul dintre principalii opozanti ai exporturilor mai rapide, din cauza ingrijorarii ca ar putea creste preturile la gaze si carbune pe piata americana. Costurile ieftine ale energiei in SUA au ajutat in ultimii ani economia americana sa-si revina dupa perioada crizei financiare si sa-si imbunatateasca competitivitatea.

Pentru a asigura tarilor din Europa de Est importul de gaze, grupul de lobby LNG Allies va viza o abordare in doua directii, potrivit National Journal.
Astfel, statele si companiile vor face lobby pentru ca exporturile de gaze naturale sa fie incluse in acordul de liber schimb dintre SUA si UE, pentru care s-au inceput negocierile in vara anului trecut.

Totodata, vor incerca sa convinga Congresul sa adopte legi introduse in ambele camere prin care sa se aprobe mai rapid exporturile catre tari care sunt membre ale NATO. Atingerea acestor obiective va necesita depasirea unor obstacole polirtice dificile, inclusiv a preocuparii membrilor Congresului ca trebuie sa asigure, in primul rand, un nivel scazut al preturilor la energie pe piata interna.

Romania importa din Rusia circa un sfert din necesarul pentru consumul de gaze naturale, in timp ce state precum Bulgaria, Estonia, Finlanda, Letonia si Lituania sunt aprovizionate doar cu gaze rusesti, potrivit National Journal. Dependente de importurile din Rusia, cu peste 50% din consumul intern, sunt si Cehia, Slovacia, Slovenia, Grecia, Polonia, Austria si Ungaria.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri