Cresterea economica din Romania este dezamagitoare, iar economia romaneasca este dependenta de Europa, mai ales de Germania si Franta. Am observat ca sunt in continuare probleme structurale si politice, a spus Yves Zlotowski (foto), economistul-sef al grupului Coface, la Conferinta de Risc de tara care are loc la Paris si la care publicatia wall-street.ro este prezenta.

Romania va inregistra in acest an o crestere economica de 2,4%, anticipeaza expertii BERD, in prinicipal datorita exporturilor si cererii interne, principalele riscuri fiind in zona creditarii, din cauza creditelor neperformante si a reducerii finantarii transfrontraliere de catre bancile straine.

Totusi, Romania ramane o tara cu potential foarte ridicat in Europa Centrala si de Sud Est, in opinia specialistilor Coface, care au mentinut ratingul tarii noastre la nivelul "B", unul dintre cele mai reduse din regiune.

Evaluarea Coface a riscului de tara masoara dimensiunea medie a nivelului de neplata de catre societati intr-o tara data, in cadrul tranzactiilor comerciale ale acestora, pe termen scurt. Acesta nu se refera la datoria suverana. Pentru a stabili riscul de tara, Coface combina perspectiva economica, financiara si politica a tarii, experienta de plata a Coface si evaluarea climatului de afaceri.

Evaluarile au o scala de sapte niveluri: A1, A2, A3, A4, B, C, D si pot avea si un status referitor la monitorizare.

Citeste si:
Coface atribuie Romaniei ratingul 'A4' pentru mediul de afaceri
Coface atribuie Romaniei...

Spre comparatie, Letonia si Ungaria au acelasi nivel al ratingului ca Romania, iar Cehia, Polonia, Slovacia, Slovenia si Turcia au A4. Germania, Austria, Irlanda si Letonia sunt singurele tari din Europa al caror rating a crescut, conform raportarilor Coface.

Coface mizeaza pe o crestere economica de 3% in 2014 la nivel mondial comparativ cu 2,4% anul trecut.

Citeste si:
Standard&Poor's: Din 2020, Romania isi va incetini cresterea economica
Standard & Poor's: Din 2020,...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si