Fiscul va rambursa TVA de cel mult 65.000 de lei fara inspectie fiscala anticipata daca cererea este certificata "fara rezerve" de catre un consultant fiscal, care isi asuma indirect raspunderea. Inspectia fiscala ulterioara va fi aplicata si in cazul sumelor negative de TVA de sub 20.000 de lei, scrie Mediafax.

Masura a fost propusa de Ministerul Finantelor intr-un proiect de ordonanta elaborat la finele anului trecut si lansat in dezbatere publica la inceputul acestei saptamani, fiind urmare a faptului ca justitia a inceput sa acorde firmelor dobanzi penalizatoare, pe care Fiscul urmeaza sa le plateasca pentru intarzierile in rambursarea TVA.

"Modul de solutionare, de catre autoritatile fiscale din Romania, a rambursarilor de TVA catre contribuabili se afla de peste 4 ani sub monitorizarea Comisiei Europene datorita inregistrarii unor intarzieri nerezonabile, mai mari de 6 luni, in solutionarea unui numar semnificativ de cereri. Astfel, datorita evolutiei crescatoare a numarului de cereri solutionate cu astfel de intarzieri in acesti ani, Romania se afla in acest moment in ultima faza precontencioasa, aceea a Avizului motivat, iar pentru evitarea sesizarii iminente a CJUE sunt necesare masuri structurale de modificare a procedurilor legale de rambursare a TVA", se arata in nota de fundamentare a proiectului de ordonanta.

Dupa ce a fost obligata de Curtea de Europeana de Justitsie la plata unor dobanzi penalizatoare pentru intarzierea in plata TVA catre o companie, la finele anului trecut, Agentia Nationala pentru Administrare Fiscala (ANAF) a fost obligata si de Inalta Curte de Casatie si Justitie sa plateasca unei firme dobanzi penalizatoare de 5 milioane lei tot pentru rambursarea cu intarziere a TVA.

Finantele propun acum sa fie majorat de la 10.000 de lei la 20.000 de lei plafonul valoric al deconturilor de TVA cu pentru care rambursarile se realizeaza cu control ulterior. De asemenea, a fost creat un al doilea palier valoric, intre 20.000 lei si 65.000 lei, al deconturilor de TVA rambursate cu control ulterior, daca la optiunea contribuabilului acestea sunt certificate de catre un consultant fiscal.

Activitatea de consultanta fiscala poate fi desfasurata numai de persoanele inscrise in Registrul consultantilor fiscali si al societatilor de consultanta fiscala la sectiunea "persoane active". "Se propune reglementarea atragerii raspunderii solidare a consultantului fiscal care certifica cu rea credinta deconturi cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare si care conduc la rambursari nelegale. Aceasta masura este corelata si cu prevederile speciale privind rambursarea taxei pe valoarea adaugata", se arata in nota de fundamentare.

Ministerul Finantelor aminteste ca in Codul de procedura fiscala se reglementeaza mai multe situatii in care terte persoane raspund solidar cu contribuabilul pentru indeplinirea obligatiilor fiscale, in baza deciziei de atragere a raspunderii solidare emisa de organul fiscal.

"De subliniat ca aceste terte persoane raspund solidar cu contribuabilul daca prin conduita lor au determinat imposibilitatea recuperarii obligatiilor fiscale de la contribuabil sau au determinat restituirea sau rambursarea necuvenita a unor sume de la bugetul de stat. Pe de alta parte, una din masurile propuse prin prezentul act normativ este efectuarea rambursarii taxei pe valoarea adaugata, cu control ulterior, daca decontul de taxa este certificat de un consultant fiscal. In acest context, rolul si conduita consultantului fiscal in efectuarea rambursarii taxei pe valoarea adaugata sunt importante, astfel ca este necesara sanctionarea lipsei bunei credinte in certificarea deconturilor cu suma negativa de taxa pe valoarea adaugata cu optiune de rambursare", se mai spune in nota de fundamentare.

Contribuabilii nou infiintati urmeaza sa fie supusi procedurii generale descrise, fata de reglementarea actuala, care ii clasifica a priori in categoria celor cu risc fiscal ridicat si sunt supusi inspectiei fiscale anticipate pentru rambursarea TVA.

Firmele care depun deconturile cu suma negativa de TVA cu optiune de rambursare certificate cu rezerve urmeaza sa fie supusi procedurii generale, in conditiile in care in urma analizei de risc efectuate de organul fiscal acesta decide efectuarea inspectiei fiscale ulterior rambursarii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri