Guvernul a adoptat, in sedinta de miercuri, o Ordonanta de Urgenta care reglementeaza functionarea magazinelor duty-free si duty-paid din aeroporturi, vanzarea marfurilor prin magazinele diplomatice si la bordul aeronavelor care fac curse externe, informeaza Rompres. Adoptarea noilor reglementari aliniaza legislatia romana la practica existenta in statele membre ale Uniunii Europene.

Actul normativ stabileste incetarea activitatii magazinelor duty-free amplasate in punctele de trecere a frontierei de stat terestre si navale, masura care are scopul de a contribui la combaterea criminalitatii organizate, a coruptiei si a evaziunii fiscale.

In timpul sedintei de Guvern, primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu a cerut ca pana la intrarea in vigoare a noilor reglementari sa fie intensificate controalele privind comercializarea de marfuri in regim duty-free, pentru a combate evaziunea fiscala.

Din analiza datelor detinute de Ministerul Finantelor si de Agentia Nationala de Administrare Fiscala rezulta ca exista persoane fizice si juridice care incalca legislatia privind comercializarea de marfuri in regim duty-free, introducand si punand in circulatie produse in mod fraudulos, fara plata taxelor vamale, accizelor si taxei pe valoare adaugate. Aceste produse sunt ulterior valorificate fara documente de provenienta, prejudiciind bugetul de stat.

In cazul operatorilor economici a caror activitate de comercializare in regim duty-free inceteaza, conform actului normativ, se va proceda la restituirea proportionala a taxei de autorizare aferenta perioadei de nefunctionare sau la compensare cu obligatii fiscale la bugetul de stat. Restituirea diferentelor de taxa anuala se va face de catre unitatile trezoreriei statului. Procedura de restituire se va stabili prin ordin al ministrului finantelor publice. Magazinele duty-free existente in punctele de trecere a frontierei terestre si navale pot sa-si continue activitatea numai pana la lichidarea stocurilor existente, nu mai mult de 90 de zile de la data publicarii ordonantei de urgenta a Guvernului in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Dupa aderarea Romaniei la UE, magazinelor duty-free le va fi permisa functionarea in aeroporturile internationale, pe baza autoritatii emise de MFP. Termenul de valabilitate al autorizatiei este de cinci ani. Ministerul Finantelor anuleaza autorizatia emisa daca: taxa anuala nu a fost platita in termen (inainte de eliberarea autorizatiei, pentru primul an de functionare, si cu 10 zile calendaristice inainte de expirarea anului calendaristic precedent, pentru urmatorii ani); se comercializeaza alte marfuri in regim duty-free decat cele prevazute in lista; se comercializeaza marfuri in regim duty-free catre persoane care nu indeplinesc conditiile impuse prin lege; se comercializeaza marfuri peste limitele stabilite pentru fiecare calator.

Vanzarea in regim duty-free va fi permisa la bordul aeronavelor care efectueaza curse externe, dar numai pentru persoanele care calatoresc intr-o tara nemembra a UE. Pentru ambasade si diplomati, vanzarea in regim duty-free va fi permisa intr-o singura locatie, in Bucuresti, unde pot activa mai multi operatori economici. Amplasamentul va fi agreat de MAE si de autoritatea vamala competenta.

Pentru fiecare an de functionare a magazinelor prin care se comercializeaza marfuri in regim duty-free, in aeroporturile internationale se datoreaza o taxa de 10.000 de euro. Aceeasi taxa se datoreaza si in cazul comercializarii marfurilor, in valuta, in regim duty-free prin magazinele diplomatice si la bordul aeronavelor care efectueaza curse avand ca destinatie un stat nemembru al UE:

Activitatea magazinelor duty-paid care functioneaza in prezent in aeroporturile internationale continua si dupa data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana in acelasi regim. Dupa aderarea Romaniei la UE, prin magazinele duty-paid din aeroporturile internationale se pot comercializa si marfuri in regim duty-free, in conditiile obtinerii autorizatiei necesare.

Neemiterea de bonuri sau de facturi fiscale pentru marfurile comercializate in regim duty-free sau duty-paid constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda intre 8.000 si 40.000 de lei noi.

Regimul duty-paid este regimul de comercializare marfuri care presupune plata taxelor vamale de import, a accizelor si a taxei pe valoarea adaugata, precum si a oricaror alte sume care se cuvin bugetului de stat la importul de marfuri in vederea comercializarii acestora sub acest regim.

Regimul duty-free presupune scutirea de la plata taxelor vamale sau oricaror alte taxe cu efect echivalent taxelor vamale de import, a accizelor si TVA la importul de marfuri destinate comercializarii sub acest regim.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri