Proiectul de construire a hidrocentralei de la Tarnita-Lapustesti, judetul Cluj, va fi scos la licitatie in luna februarie, a anuntat, luni, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, care a cerut autoritatilor locale sa ia masuri pentru exproprierea terenurilor din zona respectiva.

Constantin Nita a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, ca in termen de doua-trei saptamani va fi finalizat caietul de sarcini si studiul de fezabilitate pentru proiectul Tarnita - Lapustesti, transmite corespondentul Mediafax.

"Principalul obiectiv pentru sistemul energetic national este realizarea hidrocentralei de la Tarnita - Lapustesti. Probabil in doua-trei saptamani consultantul Deloitte va finaliza caietul de sarcini si studiul de fezabilitate si in cursul lunii februarie vom scoate la licitatie acest obiectiv important. Am cerut autoritatilor ocale sa avem o situatie clara cadastrala a terenurilor din zona, pentru ca acele terenuri vor trebui expropriate, evaluate, astfel incat partenerii care vor castiga licitatia sa aiba toate detaliile necesare. Am semnat un memorandum cu un partener din China pentru realizarea lui, respectam principiul european al transparentei si, de aceea, scoatem proiectul la licitatie. Alaturi de partenerul chinez ar putea sa apara si alti investitori interesati, cu conditia care va fi prinsa in caietul de sarcini, ca statul roman nu va acorda garantii guvernamentale", a spus Nita.

Potrivit acestuia, proiectul de la Tarnita – Lapustesti se va intinde pe o suprafata de 205 hectare, costul investitiei se ridica la circa 1,3 miliarde de euro, durata lucrarilor fiind estimata la 7 ani.

Ambasadorul Chinei in Romania, Yuzhen Huo, declara, vineri, la Cluj-Napoca, la finalul unei intalniri cu primarul Emil Boc, ca guvernele roman si chinez acorda o importanta deosebita implementarii proiectului de construire a hidrocentralei de la Tarnita-Lapustesti (Cluj), in prezent fiind realizate studii pentru ca aceasta investitie sa inceapa cat mai curand.

"Din punct de vedere economic, vom incuraja in continuare proiectul construirii hidrocentralei de la Tarnita-Lapustesti. Anul trecut a fost semnat un contract de intentii privind acest proiect de cele doua parti, iar ambele guverne acorda o importanta deosebita implementarii acestui proiect. Acum are loc un proces de discutii aprofundate, se fac studii pentru a se incepe cat mai curand proiectul. In noiembrie 2013, premierul chinez a vizitat Romania, iar acest proiect constituie un rezultat al vizitei si acum avem sarcina sa implementam acest proiect. Acest proiect va fi implementat pas cu pas", spunea diplomatul chinez.

Compania de proiect care ar urma sa construisca hidrocentrala Tarnita ar putea fi formata, intr-o prima faza, din toti marii producatori de energie detinuti de stat.

"In prima faza, compania de proiect ar urma sa fie formata din producatorii de stat. Apoi, printr-o majorare de capital, pachetul majoritar ar urma sa revina unor investitori straini", declarau, in noiembrie, pentru MEDIAFAX, surse din Departamentul pentru Energie.

Reprezentantii statului roman au avut discutii cu oficialii companiei Sinohydro din China pentru atragerea in acest proiect.

Cei mai mari producatori de energie controlati de stat sunt Hidroelectrica, Nuclearelectrica si Complexurile Energetice Hunedoara si Oltenia.

Ideea constructiei hidrocentralei de la Tarnita dateaza din timpul regimului comunist.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri