Efect pervers al certificatelor verzi: pretul energiei a scazut datorita stimulentelor pentru energie regenerabila, ceea ce impulsioneaza exportul de electricitate mai ieftina in Ungaria, Bulgaria si Serbia. Insa facturile raman la fel de mari pentru populatie si industrie.

Fiecare roman a ajuns sa subventioneze indirect, din buzunarul propriu, economiile Bulgariei, Ungariei si Serbiei, din cauza schemei de 10 miliarde de euro prin care se stimuleaza energia verde in dauna celei produse prin modalitati clasice.

Mai exact, subventiile la energia verde au dus la scaderea accelerata a pretului electricitatii pe bursa specializata OPCOM, ceea ce a permis, ulterior, realizarea de exporturi de energie de catre furnizori in statele invecinate. Energia verde in sine, produsa de centralele care folosesc resurse regenerabile, nu este exportata, insa este vanduta la comun cu cea clasica pe bursa, astfel ca traderii realizeaza „cosuri“ de energie mixta.

Citeste articolul integral pe Adevarul.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri