Presedintele Traian Basescu a afirmat, miercuri, in cadrul declaratiei de presa comuna cu omologul sau turc, Abdullah Gul, ca oamenii de afaceri turci au investit 5 miliarde de dolari in economia din Romania, iar tinta este de 10 miliarde de dolari, potrivit Mediafax.

"Va multumesc pentru invitatia de a vizita Turcia,este o placere sa fiu la Ankara sau oriunde in Turcia. Vizita mea are un singur obiectiv, consolidarea si cresterea relatiilor bilaterale. Avem excelente relatii politice si economice, iar dezvoltarea acestora este la fel de importanta, pentru ambele tari", a spus Traian Basescu.

Presedintele Romaniei a tinut sa multumeasca, in prezenta omologului sau turc, comunitatii de afaceri din Turcia, care a investit 5 miliarde de dolari in Romania."Schimburile comerciale dintre noi sunt la un nivel de circa 5 miliarde de dolari si speram ca in curand sa se ajunga la 10 miliarde de dolari", a spus seful statului.

Traian Basescu a a mai spus ca, impreuna, cele doua state se afla in flancul sud-estic al NATO, si impreuna dezvolta sistemele de aparare antiracheta, care sa protejeze Europa.

Presedintele Romaniei a mai spus ca, in ultimii ani, a avut loc o consolidare deosebita in relatiile romano-turce, importanta fiind cooperarea in lupta antiterorista, impotriva traficului de droguri si impotriva traficului de fiinte umane.

"Vom continua sa consolidam cooperarea in combaterea acestor amenintari la adresa securitatii nationale la adresa Turciei si Romaniei", a spus seful statului. Presedintele Traian Basescu a mai aratat ca a discutat cu omologul sau turc despre potentialul de cooperare in problemele de antrenament pentru tehnicieni si pentru intretinerea avioanelor F-16, care vor intra in serviciu, in dotarea aviatiei militare romane.

La randul sau, presedintele Turciei, Abdullah Gul, a declarat ca Romania este o tara cu care Turcia are relatii foarte stranse si ca cele doua state reprezinta, fiecare pentru cealalta, cel mai important partener economic, in zona balcanica.

"Romania este o tara cu cre noi avem relatii deosebit de stranse, relatii carora le acordam o importanta deosebita. Romania este pentru noi o tara prietena", a declarat Abdullah Gul. El a aratat ca a avut impreuna cu presedintele Traian Basescu atat convorbiri tete-a-tete cat si in plenul delegatiei, in ambele parti dezvoltandu-se vointa de a dezvota si mai mult relatiile dintre tari, amintind vizita presedintelui Basescu in Turcian, in decembrie 2012, cand s-a semnat acordul prin care relatiile dintre tari, s-au ridicat la nivelul parteneriatului strategic.

"Relatiile dintre tarile noastre, politice si in domeniul securitatii, se afla la un nivel exceptional. Deosebit de importante sunt relatiile economice, coemerciale", a aratat Abdullah Gul, precizand ca cele doua tari reprezinta fiecare pentru cealalta "cel mai important partener economic, in zona balcanica".

Gul a mai declarat ca volumul schimburilor comerciale dintre dele doua state ajung la 6 miliarde de dolare, si se intentioneaza atingerea obiectivului de 10 miliarde de dolari.Presedintele Republicii Turcia a mai spus ca investitorii turci au realizat un volum de 5 miliarde de dolari, investitii in Romania.

Presedintele Traian Basescu a sosit, miercuri dimineata, la Ankara, in prima zi a vizitei de stat in Turcia, avand programate intalniri cu presedintele Abdullah Gül, cu premierul Recep Erdoğan, precum si cu reprezentantii comunitatii romanesti.

Seful statului va mai avea, miercuri, convorbiri cu presedintele Marii Adunari Nationale, Cemil Çiçek.
In cea de-a doua zi a vizitei de stat, presedintele Traian Basescu va participa la Forumul economic romano-turc pentru investitii si comert si va vizita Platforma de productie a Corporatiei pentru Industriile Aerospatiale din Turcia (TAI).

De asemenea, presedintele Traian Basescu va vizita Centrul national de simulare pentru instruirea pilotilor pentru avioanele de lupta F-16.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri