Castigul salarial mediu net a crescut in decembrie, fata de luna anterioara, cu 110 lei (6,7%), la 1.760 lei, ca urmare a acordarii de prime, cele mai mari castiguri, de 4.515 lei, fiind inregistrate in intermedieri financiare, iar cele mai mici, 940 lei, in hoteluri si restaurante, potrivit INS, citat de Mediafax.

"In luna decembrie 2013, in majoritatea activitatilor din sectorul economic nivelul castigului salarial mediu net a inregistrat cresteri fata de luna noiembrie 2013 ca urmare a acordarii de prime ocazionale (inclusiv pentru sarbatori, sfarsitul de an si pentru performante), sume din profitul net si alte fonduri (inclusiv tichete cadou si tichete de masa) sau a realizarii de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte). De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net au fost influentate in unele activitati economice si de disponibilizarile de salariati cu castiguri salariale mici", arata Institutul National de Statistica (INS), intr-un comunicat.

Cele mai mari cresteri ale castigului mediu net au fost in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului (26,7%), in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice (intre 21% si 23,5%), in transporturi pe apa, telecomunicatii, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, fabricarea hartiei si a produselor din hartie (intre 18% si 19,5%), respectiv in industria metalurgica, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, tranzactii imobiliare, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), fabricarea produselor din tutun (intre 15% si 18%).

Scaderi, cauzate de acordarea in luna precedenta a primelor ocazionale ori de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte), au fost raportate pentru transporturile aeriene (cu 3%), respectiv tabacirea si finisarea pieilor, inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor (0,5%).

In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna noiembrie in sanatate si asistenta sociala (1,8%), respectiv in administratia publica (1,1%) ca urmare a acordarii de prime ocazionale ori sume din alte fonduri.

In invatamant castigul salarial mediu net a inregistrat o scadere (cu 3,7%), fiind influentat de reducerea sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice, ca urmare a inceperii vacantei scolare. Comparativ cu luna decembrie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 3,7%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 102,1%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri