Banca Internationala de Reconstructie si Dezvoltare a acordat Romaniei un Fond Global de Mediu, iar peste cinci milioane de dolari din acesta au fost distribuite pentru Fondul Roman de Eficienta Energetica.

FREE vizeaza in principal cresterea eficientei energetice. Beneficiarii acestui grant pot fi societati comerciale cu capital public si public-privat sau institutiile publice de interes local sau national.

Finantarea se acorda pentru dezvoltarea sectorului industrial, pentru transporturi, agricultura, servicii, turism si altele. Suma ce poate fi contractata este cuprinsa intre o suta de mii si un milion de dolari, din care 20% trebuie sa fie aport propriu. Dobanda practicata este de maximum 6,95%, la care nu se mai adauga alte costuri. Solicitantul poate negocia dobanda in functie de suma imprumutata, bonitatea clientului si natura garantiilor.

Investitiile privind societatile cu capital privat si public-privat vizeaza modernizarea proceselor tehnologice, extinderea recuperarii si folosirii resurselor secundare de energie si integrarea surselor regenerabile de energie in procesele tehnologice. De asemenea se urmareste si promovarea co-generarii si tri-generarii de mica si medie putere, dar si folosirea surselor regenerabile de energie in scopuri industriale.

Municipalitatile trebuie sa considere ca prioritare reabilitarea termica a cladirilor publice, reabilitarea sistemelor de incalzire locala si centralizata, utilizarea surselor regenerabile de energie pentru producerea de energie termica si promovarea pompelor de caldura. Totodata, autoritatile trebuie sa aiba in vedere iluminatul public interior si exterior si modernizarea sistemelor de alimentare cu apa potabila.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Profitul MOL se apropie de 1 miliard de dolari
Setari Cookie-uri