Comisia de buget, finante si banci a Camerei Deputatilor a hotarat, luni, pastrarea regimului fiscal pentru microintreprinderi, insa impozitul pe cifra de afaceri va creste gradual in urmatorii trei ani, de la 2 la 3 la suta.

Acest amendament la proiectul de lege de modificare a Codului fiscal pentru anul 2007 a fost adoptat cu un singur vor impotriva, al vicepresedintelui Comisiei, deputatul conservator Gratiela Iordache.

De aceasta masura vor beneficia microintreprinderile - firme cu pana la zece angajati si o cifra de afaceri de pana la 100.000 de euro - care realizeaza venituri altele decat cele din consultanta si management.

In 2007 nivelul impozitului va fi de 2 la suta, in 2008 de 2,5 la suta, iar in 2009 va ajunge la 3 la suta.

Daca in cursul unui an se depaseste plafonul de 100.000 de euro, firma in cauza va trebui sa plateasca cota de impozit pe profit de 16 la suta chiar de la inceputul anului respectiv. Impozitul platit pana la acel moment, pe celalalt regim fiscal, va fi considerat plata anticipata si nu se vor percepe majorari de intarziere si penalitati (accesorii), a precizat ministrul finantelor publice, Sebastian Vladescu, prezent la dezbaterile din comisie.

In prezent, microintreprinderile pot opta intre un impozit de 3 la suta pe cifra de afaceri si impozitul pe profit de 16 la suta. Cand a votat proiectul de Cod fiscal, Senatul a aprobat un nivel al impozitului de 1,5 la suta pe cifra de afaceri.

Initial, MFP a sustinut in dezbaterile de luni un impozit de 3 la suta, in conditiile stabilirii clare a tipurilor de firme beneficiare si a limitarii de suma - 100.000 de euro plafon si respectiv a limitarii aplicarii in timp, insa apoi a acceptat propunerea presedintelui comisiei, deputatul PSD Mihai Tanasescu, privind cresterea graduala a impozitului, care vizeaza predictibilitatea pe termen mediu pentru mediul de afaceri.

Gratiela Iordache, singurul membru al comisiei care a votat impotriva, a sustinut un nivel al impozitului de 1,5 la suta si a apreciat ca un nivel de 3 la suta nu este o oportunitate pentru microintreprinderi, din cauza ratei lor mici de rentabilitate, in medie de 3,5-7,1 la suta in ultimii cinci ani.

Potrivit deputatului conservator, atunci cand s-a trecut de la impozitul de 1,5 la suta la cel de 3 la suta, in 2005, contributia microintreprinderilor la veniturile bugetului de stat a scazut cu 159,7 milioane lei (RON).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri