Rata somajului a explodat pe timp de criza in majoritatea tarilor din regiune, cu unele exceptii. Romania este una dintre economiile unde somajul a crescut foarte putin, in pofida mai multor ani de recesiune severa. Alte tari din jur nu au fost la fel de norocoase si, in cel mai negative cazuri, si-au dublat cifrele de somaj intre 2007 si 2013.

Potrivit datelor publicate de Eurostat si FMI, somajul in Romania a urcat de la 6,4% in 2007 la 7,1% anul trecut. O crestere modesta, in comparatie cu ce s-a intamplat in alte tari din regiune. In plus, tinand cont de recesiunea puternica prin care a trecut Romania in 2008 si 2009, o rata a somajului de numai 7,1% este demna de dat exemplu.

Vecinii de la sud de Dunare nu au fost la fel de norocosi in cursul crizei financiare, rata somajului urcand in 6 ani cu 90%, de la 6,9% la 13,1%.

Economistul sef al ING Bank, Vlad Muscalu, mentioneaza ca, spre deosebire de Romania, in Bulgaria s-a preferat reducerea numarului de salariati in criza si mai putin taierea salariilor.

In Romania, atat statul, cat si firmele private, au preferat sa taie salariile si sa dea mai putini oameni afara. Ar mai fi si ipoteza exodului de forta de munca catre statele vestice, dar la acest capitol si Bulgaria si Romania concureaza umar la umar.

Potrivit lui Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank, putem vorbi de 2-3 milioane de romani care au plecat in strainantate sa munceasca, ceea ce este foarte mult, probabil 20-30% din populatia activa.

El considera ca rata somajului in Romania este un indicator inselator si poate fi explicata pe de-o parte prin populatia rurala care desfasoara o activitate economica de subzistenta si de romanii care muncesc in strainatate.

Ionut Dumitru: Nu exista niciun motiv fundamental pentru care Romania sa aiba cea mai mica rata a somajului din regiune. Somajul este un indicator inselator in Romania.

O alta abordare inaintata de economistul Raiffeisen tine de fenomenul migratiei catre sat. Practic, in momentul in care o persoana din mediul urban si-a pierdut locul de munca, s-a retras in mediul rural si a inceput sa desfasoare activitati economice in propria ograda, nefiind astfel contorizata ca persoana somera.

In ceea ce priveste perspectivele ratei somajului pentru acest an, Vlad Muscalu se declara optimist, tendinta de scadere a indicatorului de somaj urmand sa continue sustinuta si de relaxarea monetara si de un mediu cu inflatie redusa.

Muscalu vehiculeaza si ipoteza ca rata somajului in Romania sa fi fost ajutata chiar de economia gri, care prin dimensiunea pe care o are sa fi absorbit o mare parte din angajatii pusi pe drumuri ca urmare a crizei financiare.

*Rata somajului la finalul lunii noiembrie 2013

Dupa cum arata datele Eurostat si FMI centralizate in tabelul de mai sus, Polonia este economia cu cea mai redusa crestere a somajului din regiune, in perioada 2007-2013.

"Noi poate ca am fost avantajati si de faptul ca am intrat in criza cu o economie supraincalzita, care a determinat intr-o oarecare masura o pierdere mai lenta a locurilor de munca", spune economistul sef al ING Bank.

Totusi, Cehia este tara cu cea mai mica rata a somajului din Europa Centrala si de Est, de numai 6,7% la finalul anului trecut, dar fata de 2007 a marcat o crestere de 26%.

1. Considerati ca rata somajului din Romania reflecta realitatea?

2. Ati fost afectati de somaj in timpul crizei financiare?


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri