Produsul intern brut (PIB) a Romaniei a inregistrat o crestere de 5,2% in ultimul trimestru al anului trecut, comparativ cu perioada similara din 2012, propulsand astfel cresterea economica anuala la 3,5%, cu mult fata de estimarile oficiale.

Potrivit datelor semnal publicate de INS, PIB a inregistrat o crestere cu 5,2% pe seria bruta si cu 5,1% pe seria ajustata sezonier in T4 2013, fata de acelasi trimestru din anul 2012.

Pe de alta parte, raportat la trimestrul 3, produsul intern brut a fost, in termeni reali, mai mare cu 1,7%.

Cresterea anuala de 3,5% depaseste cu mult prognozele oficiale ale Guvernului si FMI, de 2,5%, si chiar cele mai optimiste estimari, care pariau pe un avans de maximum 3% in 2013.

Potrivit economistului ING Bank Mihai Tantaru, banca avea una dintre cele mai optimiste estimari din piata, de 2,8%, depasit astfel cu mult de cifrele de la Statististica.
Surpriza a venit de la cresterea trimestriala din T4, de 1,7%, care a depasit spectaculos estimarile pietei, de 0,3%.

"Cred ca cel mai puternic impact l-a avut industria, care a crescut puternic in T4, cu un ritm nemaiatins de circa 3 ani. Credem ca si consumul si-a revenit, insa nu a fost motorul principal al acestei crester", a declarat, pentru wall-street.ro, Mihai Tantaru.

Romania are sanse sa fie printre cele mai performante economii din UE, conform acestor date, in contextul in care statele din zona euro au batut pasul pe loc in 2013, iar economiile din regiune si-au incetinit cresterile.

Afla si care sunt cele mai bune estimari de crestere pentru 2014. Romania intra in top 10.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri