Desi ultimii ani ne-au obisnuit cu cifre pozitive ale PIB, cresterea economica nu reuseste sa se transpuna in bunastare, iar populatia nu simte vestile bune de la Statistica in buzunare. Economia romaneasca seamana cu o masina care accelereaza puternic, dar nu are tractiune. wall-street.ro iti prezinta implicatiile cresterii economice surprinzatoare de anul trecut si cand s-ar putea reflecta aceasta in bunastare.

Vineri, Institutul National de Statistica (INS) a publicat datele semnal cu privire la evolutia economiei in trimestrul 4 de anul trecut. Cresterea economica a dat peste cap orice prognoza, in contextul in care avansul anual in T4 s-a cifrat la 5,2%, iar cresterea trimestriala (T4 fata de T3) la 1,7%.

Romania a incheiat astfel anul 2013 cu o crestere economica de 3,5%, cu mult peste cele mai optimiste estimari, si a inregistrat cel mai puternic ritm de crestere din UE.

Economistii sustin insa ca avem o crestere economica atipica, pentru ca "nu este generatoare de venituri suplimentare nici la buget si nici in buzunarele populatiei".

"Problema noastra este ca externalizam foarte mult din valoarea adaugata, aceasta mergand la export. Mai mult, cresterea economica este polarizata, ea se simte la putini jucatori din piata. Romania este un atelier de asamblare. Importam, prelucram si dam mai departe, dar nu pastram mai nimic in economie", avertizeaza profesorul de economie Dan Armeanu.

El sesizeaza totodata o revenire a optimismului, dar nu si o revenire a veniturilor disponibile, ceea ce reflecta faptul ca economia are in continuare mari probleme structurale, motiv pentru care vedem aceasta decorelare intre cifrele statistice si bunastarea resimtita de populatie.

Cine a pus umarul la aceasta surpriza statistica?

Analistii Erste Bank considera ca rezultatele bune anuntate vineri de Statistica se datoreaza cheltuielilor guvernamentale care au urcat semnificativ in decembrie. Guvernul a injectat in decembrie circa 23,4 miliarde de lei in economie, comparativ cu o medie de 17,5 miliarde lei in primele 11 luni ale anului.

Conform analizei Erste, cresterea economica solida de anul trecut mascheaza o cerere interna slaba, insa consumul va reveni in 2014, avand in vedere tendinta BNR de a sustine cererea, care se va materializa prin noi reduceri ale rezervelor minime obligatorii. Banca anticipeaza o crestere economica pentru acest an de 2,3%.

Pe de alta parte, economistul senior al UniCredit Tiriac Bank, Mihai Patrulescu, este de parere ca miscarea surprinzatoare a PIB in ultimele trei luni din 2013 este prea puternica pentru a putea fi explicata doar de anul agricol bun.

Mai mult, tinand cont ca exporturile si cererea interna au avansat linear, cresterea economica din T4 a fost influentata cel mai probabil de cheltuielile guvernamentale si de unii factori tehnici care nu reflecta suficient de mult tendintele fundamentale ale economiei.

"Cheltuielile guvernamentale ar fi putut contribui pentru o parte din acceleratie, in conditiile in care investitiile s-au reluat in decembrie. Cu toate acestea, exista si posibilitatea ca datele sa fie influentate de factori tehnici (deflatori sau metodologia). Cifrele PIB nu reflecta cu desavarsire tendintele fundamentale din economie", afirma Mihai Patrulescu.

Afla si care sunt cele mai bune estimari de crestere pentru 2014. Romania intra in top 10.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri