Banca Centrala Europeana (BCE) are la dispozitie toate instrumentele necesare pentru a preveni ca procesul de dezinflatie sa se transforme in deflatie, sustine Gianfranco Bisagni, Head of CEE Corporate Investment Banking (CIB) al UniCredit, aratand astfel ca nu se teme de un astfel de scenariu pesimist.

El precizeaza ca este prea devreme pentru a vorbi despre deflatie. "Nu suntem acolo".

"Preturile inca cresc in zona euro. Dintre economiile medii si mari ale Europei, doar Grecia se confrunta acum cu deflatie, dar este in mod clar efectul recesiunii prelungite si a procesului intern de ajustare", a declarat pentru wall-street.ro Gianfranco Bisagni.

El subliniaza ca, in ultimii zece ani, asteptarile inflationiste in zona euro au fost foarte aproape de 2%, la fel ca si inflatia medie pentru aceasta perioada.

Inflatia in schimb a coborat sub 1% incepand cu 2013, alimentand astfel temerile ca zona euro s-ar putea confrunta cu deflatie.

Citeste si:
Inalt oficial maghiar: Moneda euro, "o greseala strategica"
Inalt oficial maghiar: Moneda...

Potrivit lui Bisagni, un astfel de scenariu este putin probabil, dar in mod teoretic deflatia ar lovi pe toate lumea: economia, companiile, bancile si persoanele de rand. Companiile si populatia si-ar frana cheltuielile, iar scaderea ratei inflatiei ar determina cresterea dobanzilor reale, ceea ce ar adanci recesiunea.

"Ce ar trebui sa fie clar pentru toata lumea este faptul ca Banca Centrala Europeana are toate instrumentele pentru a preveni ca dezinflatia sa se transforme in deflatie"

Intrebat daca in secenariul negativ in care zona euro ar intra in deflatie, economiile din Europa Centrala si de Est ar fi afectate prin contagiune, Gianfranco Bisagni a raspuns:

"Zona euro nu are deflatie, dar este clar ca in regiune (ECE) cresterea economica este corelata cu cea din zona euro. Majoritatea tarilor din Europa Centrala si de Est sunt dependente de ciclul economie europene, in special de cel al Germaniei. Cele mai multe economii din ECE sunt foarte deschise sa faca comert (exporturile joaca un rol crucial) si ca urmare sunt integrate cu tarile Europei de Vest. Orice slabire a activitatii economice in zona euro va avea cu siguranta efecte asupra ECE, dar nu se va transpune automat in deflatie", a explicat Bisagni.

Citeste si:
Economist strain: Vreti euro? Doar daca va modernizati economia!
Economist strain:...

Cititi un interviu detaliat cu oficialul UniCredit in editia de maine a wall-street.ro.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si