Medicii de familie si specialistii vor putea prescrie o gama mai variata de analize, dar daca pacientul vrea o a doua opinie va trebui sa plateasca pentru alte investigatii, a precizat secretarul de stat din Ministerul Sanatatii (MS) Adrian Pana (foto).

Principala modificare adusa in legislatie pentru sectorul paraclinic vizeaza faptul ca medicul de familie si specialistul din ambulatoriu vor putea prescrie o gama mai variata de analize medicale astfel incat sa poata inchide episoadele de ingrijire pentru un numar mai mare de pacienti, in special cu afectiuni cronice, a aratat Pana, in cadrul unei videoconferinte cu reprezentantii directiilor judetene de sanatate publica, caselor judetene de sanatate, spitalelor, asociatiilor medicilor de familie, Asociatiei Profesionale a Medicilor de Ambulator, colegiilor judetene ale medicilor, colegiilor judetene ale farmacistilor, Colegiului Medicilor Dentisti, asociatiilor de pacienti si sindicatelor.

Aceste prevederi nu includ insa si a doua opinie, astfel ca, in cazul in care un pacient nu va fi multumit de un prim set de analize, acesta va plati pentru alte investigatii, a explicat Pana, potrivit Mediafax.

"Concret, pentru monitorizarea bolilor oncologice, orice investigatie imagistica CT sau RMN trebuie recomandata conform standardelor internationale. In conditiile in care investigatia nu se supune acestor standarde, furnizorului care a efectuat investigatia respectiva nu i se va deconta serviciul si investigatia respectiva va trebui sa fie efectuata din nou", a mai spus secretarul de stat.

Furnizorii care nu vor respecta criteriile stabilite pentru furnizarea serviciilor medicale nu vor putea intra in contract cu Casa de Asigurari de Sanatate, a subliniat acesta, adaugand ca, in contractul cadru, vor exista criterii clare prin care casa poate contracta servicii cu furnizori autorizati, certificati privind calitatea analizelor.

"Un alt lucru esential care va fi monitorizat anul acesta in relatia contractuala cu casele de asigurari este dublarea, triplarea analizelor medicale uzuale sau unor investigatii imagistice care se efectueaza din motive subiective, nu ca le-ar dori pacientul, ci pentru ca medicul respectiv nu este multumit de rezultatul respectivei analize", a mai spus Pana.

Secretarul de stat a tinut sa precizeze ca este vorba, in special, de pacientii cronici care sunt programati pentru internare sau pentru o operatie si carora li se efectueaza niste analize in ambulatoriu de specialitate dupa care, daca se interneaza in spital, la cateva zile, se repeta aceleasi analize in laboratorul spitalului, iar spitalului i se deconteaza analizele efectuate. Aceste analize sunt dublate fara sa existe un suport sau o dovada clinica ca ele trebuiau sa fie repetate.

Adrian Pana a mai spus ca fondurile pentru sectorul paraclinic vor creste substantial in 2014 si ca spera ca ele vor fi utilizate echitabil. Pana acum fondurile pentru acest sector se terminau dupa primele sapte - zece zile ale luni, iar apoi pacientul fie era programat pentru luna urmatoare, fie platea pentru analizele respective.

Pana a atras atentia ca, fara un mecanism de monitorizarea si un audit semestrial al casei privind utilizarea banilor pentru investigatii paraclinice, fondurile tot nu vor fi suficiente niciodata.

Exista, in prezent, discutii la nivelul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) si al Ministerului Sanatatii referitoare la actualizare unor tarife pentru anumite proceduri si investigatii paraclinice.

"O endoscopie in spitalele publice este decontata cu 28 de lei, iar in privat preturile variaza intre 80 si 300 de lei. Investigatia trebuie sa fie decontata cat mai aproape de realitate", a mai spus Pana.

Noul pachet de servicii aduce modificari si in ceea ce priveste medicina dentara. Pentru copii, va fi un pachet de servicii preventive mai ales pentru perioada in care acestia trec de la dentitia de lapte la cea definitiva. In ceea ce priveste persoanele varstnice, noul pachet permite decontarea unor proteze.

Secretarul de stat a precizat ca suma alocata pentru medicina dentara in 2014 este de 80 de milioane de lei.

Referindu-se la ingrijirea la domiciliu, Pana a spus ca noua legislatia incurajeaza spitalele sa creeze retele de ingrijire la domiciliu.

"Serviciile de reabilitare sunt absolut esentiale dupa boli cum ar fi infarctul miocardic acut, accident vascular cerebral, afectiuni respiratorii cronice care sunt invalidante in stadiile terminale ale bolii, afectiuni tratate de medicii ortopezi, in special proteze de genunchi, de sold, la varstnic, dar si la alte articulatii, cat si dupa fracturi complexe", a aratat secretarul de stat, mentionand ca, daca pacientii beneficiaza de recuperare rapida, vor fi diminuate costurile asistentei spitalicesti.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri