Romania incepe negocierile pentru aderarea la Spatiul Economic European

Romania va demara miercuri, 5 iulie, negocierile in vederea aderarii la Spatiul Economic European (SEE), in conformitate cu obligatiile asumate in cadrul negocierilor de integrare europeana, informeaza Rompres

Creat in 1994 ca o zona de liber schimb intre Comunitatea Europeana si Asociatia Europeana a Liberului Schimb (AELS), SEE reuneste statele membre ale Uniunii Europene si trei dintre statele AELS (Norvegia, Islanda si Liechtenstein), intr-o piata interna bazata pe libera circulatie a marfurilor, serviciilor si capitalurilor.

Negocierile se vor desfasura trilateral, respectiv cele trei tari AELS, Comisia Europeana si statele in curs de aderare - Romania si Bulgaria, reprezentantii Comisiei actionand solidar cu interesele generale ale UE si cu pozitia de negociere a viitorului stat membru al Uniunii.

Discutiile se vor purta in cadrul unor grupe de lucru specializate pe dosare tehnice, precum dosarul agricol, cel al asistentei financiare si cel privind perioadele de tranzitie, care vizeaza extinderea aplicarii principiilor libertatii de circulatie (a bunurilor, serviciilor, persoanelor si a capitalurilor).

Acordul SEE cuprinde si prevederi din domeniul concurentei, ajutorului de stat si achizitiilor publice. De asemenea, sunt incluse o serie de prevederi care preiau legislatia comunitara din domenii precum: politica sociala, protectia consumatorilor, mediul inconjurator, statistica si societatile comerciale.

In plus, Acordul SEE contine prevederi referitoare la cooperarea in asa-numitele "domenii colaterale", precum: cercetare si dezvoltare tehnologica, servicii informationale, educatie, turism, cultura, energie, protectie civila etc.

Romania isi doreste ca in cursul negocierilor sa atinga urmatoarele obiective: mentinerea perioadelor de tranzitie obtinute in cursul negocierilor de aderare la UE, adaptarea corespunzatoare, dupa caz, a regimului comercial dintre UE si tarile AELS/SEE, in functie de interesele comerciale ale tarii noastre, precum si obtinerea unei contributii financiare cat mai ridicate a statelor AELS, in cazul Romaniei, dupa aderarea la SEE.

Din partea Romaniei vor participa la negocieri reprezentanti ai Ministerului Integrarii Europene, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Economiei si Comertului, Ministerului Finantelor Publice, Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei. Delegatia romana va fi condusa de Leonard Orban, secretar de stat in Ministerul Integrarii Europene.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri