Ingrijorarea creste fata de consecintele violentelor de la Kiev asupra fragilei economii a Ucrainei, care risca falimentul daca nu primeste rapid o "perfuzie" financiara, oamenii luand cu asalt bancomatele si retragand bani, iar tonul pe piete fiind panica, relateaza AFP, citat de Mediafax.

Situatia financiara a tarii ingrijoreaza investitorii de mai multe luni, iar Kievul nu a ascuns faptul ca recesiunea, pe care a amorsat-o la sfarsitul lui 2013, a fost principalul motiv care a determinat-o sa renunte, in mod brusc, la sfarsitul lui noiembrie, la un acord de asociere cu Uniunea Europeana.

Populatia este vizibil tot mai angoasata.

In schimb, Kievul a obtinut un plan de salvare de la Moscova, de care economia ucraineana este foarte dependenta - constand intr-un credit in valoare de 15 miliarde de dolari si o reducere importanta la pretul gazelor naturale, in valoare de cateva miliarde de dolari -, pe care opozitia l-a denuntat drept o tradare.

Insa escaladarea, incepand de la sfarsitul lui ianuarie, si baia de sange din ultimele zile au aruncat tara in incertitudine din nou. Rusia, dupa ce a efectuat o plata in valoare de trei miliarde de dolari la sfarsitul lui decembrie, a anulat, saptamana aceasta, efectuarea unei plati in valoare de doua miliarde de dolari, argumentand ca revenirea la calm este prioritara.

Populatia este vizibil tot mai angoasata, presa relatand ca ucrainenii au luat cu asalt magazinele alimentare, de teama unei penurii.
Bancile au inchis anumite agentii sau le-au redus programul. Dupa introducerea unor limite la retragerea de numerar din banci, un lucru care a antrenat formarea unor cozi la bancomate, federatia interbancara EMA a fost nevoita sa intervina pentru a oferi asigurari ca este vorba doar despre masuri de securitate si nu despre probleme legate de lichiditati in sistemul bancar.

Cea mai importanta banca ruseasca, Sberbank, a anuntat vineri ca filiala sa ucraineana a incetat sa mai acorde credite particularilor si intreprinderilor mici.

Societatea de consultanta agricola Agritel a anuntat ca a constatat retragerea anumitor agricultori de pe piata cerealelor, pe care Ucraina este un actor major, antrenand cresterea preturilor la nivel local.

Moneda nationala, grivna, s-a depreciat de la inceputul anului cu 10% in raport cu dolarul, in pofida unor restrictii drastice asupra miscarii capitalurilor, menite sa impiedice o devalorizare care sa scape de sub orice control.

Default, in lipsa unei sustineri din partea Rusiei

Pe piete, tonul dominant este panica. Dobanzile titlurilor pe termen scurt au crescut, in cursul saptamanii, cu pana la 34%, fata de 5% in urma cu o luna. Cele cu scandeta la zece ani, au urcat pana la 11,3%, fata de 8,5% in ianuarie.

Tendinta, vineri, era de usoara destindere, dupa ce puterea a anuntat concesii in prezenta emisarilor europeni si rus, insa aceste niveluri sunt cu mult mai mari decat cele inregistrate in tarile care se confrunta cu cele mai mari dificultati, ca Grecia.

"Acordul lasa in suspans problema cu privire la cine va furniza ajutorul de care Ucraina are o nevoie vitala si in ce conditii", a declarat economistul Chris Weafer de la Macro Advisory.

UE si Statele Unite au sugerat un posibil ajutor, in ultimele saptamani, dar fara sa spuna suma.

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a retrogradat vineri ratingul Ucrainei la "CCC", care corespunde unei tari aflate in apropierea unui incetari de plati, si a avertizat ca daca Rusia nu intervine sa o sustina, Ucraina - care este necesar sa ramburseze o datorie in valoare de 13 miliarde anul acesta - va intra in default.

Standard & Poor's a subliniat, de asemenea, ca opozitia actuala este "mai putin sudata" decat la "revolutia portocalie" din 2004, in urma careia prooccidentalii au preluat puterea, si ca "nu dispune de un lider evident".

Autoritatile ucrainene au cheltuit miliarde de dolari pentru a sustine moneda, pe parcursul anului trecut, in contextul in care tara se afla in recesiune, iar rezervele valutare au atins un nivel periculos de scazut.

"Singurele scenarii care ar permite evitarea unei intrari in incetare de plati ar provoca o degradare a situatiei economice", au apreciat economisti de la Société Générale.

Astfel, o ancorare la Moscova ar putea frana investitii occidentale, iar, invers, o apropiere ferma de UE risca sa antreneze o noua degradare a comertului intre Ucraina si Rusia, care reprezinta un sfert din schimburile sale comerciale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri