Contractele de construire a autostrazilor au devenit surse de cistig suplimentar pentru avocati, constructori si primarii
Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a achitat anul trecut mai multe zeci de milioane de euro drept onorarii firmelor de avocatura care o apara in procesele intentate de cei expropriati de stat in vederea realizarii de autostrazi. Pe de alta parte, societatea a achitat si constructorilor penalitati in valoare de 300 de miliarde de lei (8,3 milioane de euro) din cauza faptului ca nu si-a respectat fata de acestia obligatiile contractuale. La schimb, CNADNR nu a incasat nimic atunci cind constructorii nu si-au predat la timp lucrarile.

Avocatii roiesc ca mustele

CNADNR are incheiate contracte cu mai multe case de avocatura, in special in procesele in care i se solicita despagubiri la exproprieri, spune Liviu Dimboiu, sef al CNADNR. Una dintre firmele care apara statul in cazul exproprierilor de pe Autostrada Soarelui este Cecilia Popa&Asociatii. Potrivit informatiilor aparute in presa, aceasta casa de avocatura a incasat anul trecut, intr-o singura zi, 30 de milioane de euro, cu titlu de avans pentru reprezentarea companiei la exproprierile aferente realizarii autostrazii Transilvania. Contactati, reprezentantii firmei au refuzat orice precizari, spunind ca nu sint abilitati sa dea declaratii.

Avocata Simona Neagu a asistat statul in relatia cu constructorul Bechtel. Aceasta a beneficiat de un onorariu de succes de 0,2% din valoarea contractului de construire, ceea ce inseamna ca a incasat 4,5 milioane de euro. La acestia s-au adaugat onorarii pentru etapa initiala a contractului, in valoare de 150.000 de euro, precum si alte retributii urmarire si consultanta, cifrate in total la 75.000 de euro.

Primarii trag pe stat

Pentru exproprierile efectuate pe primele tronsoane ale autostrazii Bucuresti-Constanta, CNADNR are pe rol 79 de procese intentate de companie primariilor din Cernica, Fundulea si Glina, inca din 2004.

CNADNR are litigii pe circa 5-10% din suprafata totala necesara realizarii autostrazii, spune Liviu Gheorghe, director-adjunct al CNADNR. Compania a platit initial proprietarilor o despagubire pentru terenuri, iar ulterior s-au prezentat si alte persoane cu titluri de proprietate emise pe aceleasi suprafete, solicitind si ei sa fie despagubiti.

Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=6002&art=14766&cHash=e88a99a4ab

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri