In mod normal, orice zgomot politic se transmite destul de repede in evolutia cursului de schimb, a Bursei si poate chiar a dobanzilor. De aceasta data, ruperea USL nu pare sa ingrijoreze economistii, care nu se tem de oscilatii prea mari. Pana la ce nivel ar putea sa se deprecieze leul in contextul destramarii aliantei de guvernamant?

Inevitabilul s-a produs: USL S-A RUPT!

Daca in cazul altor crize politice, cursul de schimb era "luat prin surprindere" si inregistra oscilatii semnificative, destramarea USL pare sa nu aiba un efect prea pronuntat asupra leului. Economistii sunt de parere ca noua politica enuntata de BNR in ceea ce priveste gestionarea lichiditatii din piata nu va permite deprecieri prea puternice.

In urma cu mai bine de 2 saptamani, cand partenerii de coalitie au inceput sa isi imparta reactii dure si amenintari, moneda nationala se tranzactiona in jurul nivelului de 4,48 lei/euro, dupa cum se vede si in graficul de mai jos.

Marti, in ziua zero pentru USL, cursul de referinta anuntat de BNR a urcat la aproape 4,52 lei/euro, ceea ce inseamna ca leul s-a depreciat cu mai putin de 1%.

Profesorul de economie Dan Armeanu considera ca fundamentele economice sunt destul de bune, motiv pentru care nu ia in calcul decat o depreciere temporara fata de nivelul de 4,5 lei/euro si oricum nu de o amploare mare.

Dan Armeanu: Nu cred ca moneda nationala se va duce pana la 4,6 lei/euro.

Pe de alta parte, economistii ING Bank prognozeaza ca leul se va tranzactiona tot in jurul nivelului de 4,5 lei/euro la finalul aceste luni.

In plus, stilul de management al lichiditatii promovat mai nou de BNR nu va permite deprecieri prea bruste. Banca Nationala a recunoscut ca a intervenit in ianuarie asupra cursului, cand a vandut valuta incasata de Ministerul de Finante la finalul anului trecut.

La fel s-ar putea intampla si acum, daca evolutia cursului de schimb o va cere. Economistul ING Bank Mihai Tantaru sustine ca banca centrala are suficienti bani in rezerve si poate sa ii foloseasca pentru a corecta cursul.

"Inclinatia BNR de a steriliza excesul de lichiditate din piata determina un interes redus pentru speculatori de a paria impotriva leului", subliniaza Tantaru.

Exista un surplus de lichiditate, iar in piata vor mai intra in aceasta luna si cele circa 900 milioane de euro incasate de Romania de la Comisia Europeana in contul fondurilor structurale si de coeziune. Astfel, BNR va putea sa continue politica de sterilizare a excesului de lichiditate, avand astfel un levier asupra cursului.

Cursul de schimb si tensiunile din Ucraina

Si in ceea ce priveste Ucraina, economistii romani nu sunt ingrijorati, sansele ca evolutiile din tara vecina sa influenteze cursul sau dobanzile Romaniei fiind chiar mai mici decat in cazul tensiunilor de pe scena politica interna.

Analistii considera ca situatia datoriei publice imense a Ucrainei, de 35 miliarde de dolari, era un fapt cunoscut de multe luni de zile si nu va afecta perceptia fata de risc in ceea ce priveste activele de calitate din regiune.

"Pe parcursul ultimelor episoade de tensiune pe pietele internationale, investitorii straini au facut o distinctie intre tarile cu o situatia economica fundamental solida si cele fragile. Ajustarea deficitelor fiscale si externe au ajutat Romania sa se incadreze in prima categorie, dar presiunile politice interne pot afecta cursul de schimb. Consideram ca este primordial ca Romania sa mentina reformele structurale si sa adopte o abordare responsabila in implementarea unor noi politici fiscale", a declarat pentru wall-street.ro si senior economistul UniCredit Tiriac Bank, Mihai Patrulescu.

Pe brokerii de pe bursa ii lasa rece ruperea USL: "Niste politicieni care se schimba intre ei"

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri