Economia Romaniei va inregistra in acest an o crestere economica de 2,3%, urmata de o accelerare la 2,5% anul urmator, estimeaza Comisia Europeana, care a imbunatatit estimarile anuntate in noiembrie, de 2,1% pentru acest an si de 2,4% pentru anul urmator.

Comisia se asteapta la o schimbare treptata a motoarelor cresterii economice in intervalul analizat, de la exporturi catre cererea interna. "In 2013, cresterea puternica de 3,5% a fost sustinuta de exporturi si recolta bogata. O reechilibrare graduala a cresterii catre cererea interna este asteptata in 2014 si 2015, cu un avans real estimat de peste 2% al PIB. Inflatia anuala medie este estimata sa incetineasca la 2,4% in 2014, in timp ce somajul este asteptat sa scada abia in 2015. Ajustarea fiscala va continua", potrivit prognozei economice de iarna prezentata marti de Comisie.

Executivul comunitar prognozeaza o rata a somajului de 7,2% in acest an, la fel ca cea de anul trecut, urmand ca aceasta sa coboare la 7,1% abia in 2015. Guvernul si FMI estimeaza pentru 2014 un avans economic de 2,2% - 2,5%.

Cresterea economica va incetini fata de la 3,5% anul trecut, dar va ramane peste potential in cei doi ani vizati de prognoza, reflectand imbunatatirea increderii consumatorilor si conditiile internationale mai bune, precum si rezultatele reformelor implementate in cadrul programelor de sprijin financiar de la FMI si UE, arata Comisia.
Investitiile vor sustine economia, in timp ce creditarea va fi in continuare afectata de situatia financiara a populatiei si dezintermedierea din sectorul bancar.

"Investitiile sunt estimate sa se accelereze, sustinute de o aborbtie mai buna a fondurilor UE, odata cu demararea unor proiecte majore de infrastructura. Creditarea a scazut in 2013 si este de asteptat ca va ramane limitata de nevoia populatiei de a-si consolida situatia financiara, precum si de procesul de dezintermediere financiara a sectorului bancar, dupa o lunga perioada de deteriorare a calitatii activelor", se arata in raport.

Consumul privat va reveni moderat, sustinut de imbunatatirea increderii populatiei si cresterea venitului disponibil, ca urmare a cresterii ratei de participare pe piata muncii, in timp ce salariile reale ar urma sa urce cu pana la 3% in acest an. Impactul exporturilor nete la cresterea economica se va reduce in acest an si va deveni negativ anul urmator. Importurile se vor accelera odata cu cererea interna, depasind usor avansul exporturilor in 2015, estimeaza Comisia.

"Totusi, climatul extern este asteptat sa se imbunatateasca si sa sustina cresterea in continuare, chiar daca mai lenta, a exporturilor", noteaza executivul comunitar. Inflatia medie anuala calculata dupa metodologia comuna la nivelul UE (indicele armonizat al preturilor de consum) se va reduce de la 3,2% anul trecut la 2,4% in acest an, cu minime istorice in prima jumatate a anului, datorate declinului preturilor la alimente. Cresterea preturilor este asteptata sa revina in partea superioara a intervalului tintit de Banca Nationala a Romaniei, de 2,5% +/- 1 punct procentual, in a doua jumatate a anului.

In 2015, recuperarea graduala a cererii interne si continuarea convergentei preturilor catre media UE vor determina o inflatie mai accelerata, de 3,4%. Perspectivele pentru imbunatatirea situatiei pe piata muncii raman limitate in acest an, avertizeaza executivul comunitar.

Rata somajului va ramane in mare la nivelul de 7,2% inregistrat anul trecut, urmand sa scada usor anul urmator, cand se vor inregistra efectele unor masuri, mai ales cele destinate combaterii somajului in randul tinerilor.
Ajustarea fiscala va continua, deficitul bugetar calculat in sistem ESA 95 urmand sa scada de la 2,6% anul trecut la 2,2% din PIB in acest an, rate peste cele anticipate anterior, din cauza alocarilor mai mari pentru cofinantarea de proiecte cu fonduri europene.

Proiectia ia in calcul indexarea pensiilor prevazuta de lege, cresterea in doua etape a salariului minim de la 800 la 900 de lei, precum si o alta majorare a unor salarii in sectorul public. Pentru anul urmator, deficitul bugetar ar urma sa coboare la 1,8% din PIB, beneficiind de accelerarea activitatii economice.

Principalele riscuri pentru buget sunt un eventual avans mai lent al veniturilor din taxe, asociat cererii slabe de consum, un control mai slab al cheltuielilor si progrese reduse in restructurarea companiilor de stat. Datoria publica a Romaniei va creste de la 38,3% din PIB anul trecut la 39,3% in acest an, urmand ca in 2015 rata sa coboare la 39,2%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri