Companiile cu capital francez au investit pana in prezent circa 3,5 miliarde euro in Romania, a declarat seful misiunii economice a Ambasadei Frantei in Romania, Philippe Boin, cu ocazia Zilei Frantei la Bucuresti, eveniment organizat de Ambasada franceza.
"Datele erau mult subevaluate, de aceea cred ca investitiile franceze in Romania se ridica la circa 3,5 miliarde euro la ora actuala", a spus Boin.

Oficialul francez a precizat ca exporturile Frantei catre tara noastra se vor situa in 2006 la circa 2,4 - 2,6 miliarde euro, fata de 2,2 miliarde euro in 2005, in timp ce exporturile Romaniei in Franta se vor ridica la circa 1,8 - 2 miliarde euro, comparativ cu 1,6 miliarde euro in 2005.

"Din primele patru luni ale anului am inregistrat o crestere cu 29% a exporturilor franceze in Romania, in timp ce importurile au crescut in aceeasi perioada cu 16%", a explicat Philippe Boin, citat de Rompres.

Franta isi propune ca, incepand din 2007, sa intre mai puternic si pe alte sectoare ale economiei Romanesti, in special pe piata produselor agro-alimentare, deoarece vor disparea anumite taxe vamale pentru unele produse franceze, de exemplu taxa de 16% pentru vinurile din aceasta tara.

La ora actuala circa 4.060 de societati franceze au investit in Romania, din aceste punct de vedere Franta fiind pe locul patru in topul investitiilor directe, cu o valoare estimata la 1,25 miliarde euro la finele lui 2005, dupa Olanda, Austria si Germania, insa in fata Italiei si Statelor Unite.

Investitiile greenfield atrag francezii

Cresterea investitiilor franceze in Romania in 2006 se datoreaza, potrivit reprezentantului Ambasadei Frantei, aparitiei unor noi investitori precum Gaz de France, care a preluat compania Distrigaz Sud, precum si altor investitii "greenfield", precum Saint Gobain, Faurecia, Auchan, si dezvoltarii companiilor deja prezente pe piata romaneasca precum: Renault - Dacia, Michelin, Lafarge, Carrefour, Cora, Bricostore, Orange, Alcatel, Veolia Waters.

"Investitiile franceze au avut, inainte de toate, un caracter de restructurare a economiei romanesti in sectorul de automobile, de ciment sau pneumatic, si, de aici, importanta Frantei, care a reusit sa se implice in toate sectoarele importante pentru economia dumneavoastra", a spus presedintele BRD -Groupe Societe Generale, Patrick Gelin, care este sef al sectiei romane a consilierilor francezi de comert exterior, conform Rompres.

Printre cele mai importante investitii franceze directe in Romania se numara Orange, care a investit peste un miliard de euro, Renault-Dacia, care a investit 630 milioane euro si urmeaza sa investeasca inca 215 milioane euro intr-o unitate de fabricare a cutiilor de viteza, Societe Generale BRD care a investit 830 miliarde euro, Lafarge, care a investit 320 milioane euro, Veolia - 135 milioane euro, Carrefour - 160 milioane euro, Saint Gobain - 100 milioane euro, precum si Alcatel - 45 milioane euro, Cora - 75 milioane euro sau Danone, cu o investitie de 30 milioane euro pana acum.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri