Veniturile exportatorilor din industria textila au crescut cu 2,5% in primul trimestru al anului fata de aceeasi perioada din 2005, de la 546,4 milioane euro pana la 560,4 milioane euro, in conditiile unei usoare diminuari a contractelor de lohn, arata datele Comisiei Nationale de Prognoza (CNP).
Ponderea exportului de confectii sub marci straine (lohn) a scazut, la 88,8% din totalul exporturilor de textile, in primul trimestru din 2006, fata de aceeasi perioada a anului trecut, arata un studiu al Comisiei Nationale de Prognoza (CNP)

In ansamblu, studiul CNP constata o stagnare a exportului industriei de confectii si arata o tendinta de repozitionare pe pietele externe a unora dintre producatorii romani, in contextul concurentei in crestere din partea producatorilor asiatici. Totusi, in ciuda reducerii treptate a ponderii exporturilor de confectii in lohn, veniturile producatorilor au crescut de la 546 milioane euro in trimestrul I din 2005 la 560 milioane euro in perioada similara din 2006, arata studiul CNP.

Lohn-ul, ca modalitate de comert exterior in regim de perfectionare activa, a avut o pondere insemnata in exporturile romanesti dupa Revolutie, dar cresterea salariilor a facut ca Romania sa-si piarda treptat avantajul comparativ in acest domeniu, se arata in studiul CNP. Astfel, daca exportul in lohn reprezenta 59,4% din totalul exporturilor in 2001, in 2005 ponderea nu mai era decat de 47,9%, din care confectiile reprezentau jumatate (52%), informeaza NewsIn.

Scaderea ponderii contractelor de lohn, care se bizuiau pe avantajul salariilor mici platite angajatilor romani, nu a fost compensata de exporturi de confectii ale marcilor locale, lovite de concurenta produselor asiatice. Exporturilor de confectii care nu se realizeaza in lohn, au crescut cu 10,8% in primul trimestru din 2006, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, potrivit CNP.

Exporturile de confectii si textile aveau inca in 2005 ponderea cea mai mare in total, cu 19%, desi au avut o scadere usoara fata de 2004. in primul trimestru din 2006, pe primul loc au trecut masinile si echipamentele electrice, confectiile reducandu-si ponderea la 17,1% din total, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). "Proportia ridicata a masinilor si echipamentelor electrice in total export (...) arata ca Romania a urcat in ultima perioada pe scara valorii adaugate", se arata antr-un raport recent al Bancii Centrale Europene.

Exporturile romanesti de confectii realizate in lohn urmeaza tendinta de scadere care s-a inregistrat si in alte tari din Europa de Est, care s-au dezvoltat mai rapid si au pierdut avantajul comparativ in acest sector fata de tarile in care salariile sunt mai mici. in cazul Romaniei, procesul este influentat de aderarea la Uniunea Europeana, se arata in finalul studiului CNP.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri