O eventuala simplificare a fiscalitatii trebuie completata de transparenta totala in ceea ce priveste cheltuielile publice. In contextul lipsei de transparenta, nu poti sa pretinzi oamenilor sa-si plateasca corect taxele si impozitele cand, de exemplu, nu gasesti o aspirina in spitalele Romania, a declarat Ionut Dumitru, economist sef Raiffeisen Bank.

"Reducerea potentiala a impozitului pe venit pare a fi o fundatura din punctul meu de vedere, pentru ca sunt zone mult mai sensibile. TVA de exemplu, unde avem a treia cea mai mare cota din Europa si contributiile la asigurarile sociale, unde avem a opta cea mai mare cota de impozitare legala la nivel european. Pe de alta parte, daca ne uitam la venitul persoanelor, in ceea ce priveste impozitul de 16% sunt doar doua tari cu un impozit mai mic. Are rost sa discutam de reducerea acestuia? Aceeasi situatie avem si in ceea e priveste impozitul pe profit de 16%. Are insa sens sa ne concentram asupa cotelor contributiilor sociale.", sustine Ionut Dumitru (foto).

In opinia sa, trebuie gasite solutii de reducere a acestor cote de impozitare pentru asigurarile sociale, dar nu se poate realiza acest lucru cat timp toate sistemele (de pensii, de sanatate etc.) au mari dificultati financiare. "Tot demersul de simplificare, de reducere a fiscalitatii pe contributii sociale, trebuie completat de transparenta totala in ceea ce priveste cheltuielile publice.", a mai spus economistul.

Declaratiile au fost facute la Conferinta Fiscal 2014, editia a doua, organizata de wall-street.ro, in parteneriat cu Niculeasa Law Office si KPMG.

"Nu poti sa pretinzi oamenilor sa-si plateasca taxele si impozitele corect cand, de exemplu, nu gasesti o aspirina in spitalele din Romania. Mi se pare ca este cel mai mare genocid la care a asistat poporul acesta in ultimii zeci de ani la nivel de sistem de sanatate. Este crunt sa vezi cum mor oamenii in spitale cu zile si nu exista resurse pentru a putea imbunatatii lucrurile si banii care sunt cheltuiti absolut ineficient.", a precizat economistul sef Raiffeisen Bank.

In opinia sa, o reducere a CAS "foarte bine gandita" poate duce la stimularea cereri si inclusiv a ofertei. "Trebuie sa renuntam la anumite prejudecati de tipu : nu vreau sa lovesc in anumite categorii sociale care sunt sensibile din punct de vedere politic. Acest demers trebuie obligatoriu insotit de o transparentizare a cheltuieilor publice, altfel totul este sortit esecului.Povara pe munca este evidenta. Dar ea vine din zona de contributii la asigurarile sociale. Nu are rost sa ne ducem in alte zone. Acolo trebuie actionat.", a mai spus Ionut Dumitru.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri