Legea Camerei de Comert, neconstitutionala din cauza cvorumului

Legea camerelor de comert si industrie a fost declarata, miercuri, neconstitutionala, Curtea Constitutionala constatind ca aceasta a fost adoptata cu un numar de voturi insuficient pentru o lege organica, fapt ce contravine legii fundamentale.

Sesizarea privind neconstitutionaliatea legii camerelor de comert a fost formulata de 56 de deputati ai PD, ai minoritatilor nationale si independenti. Legea a fost adptata in Camera Deputatilor cu 137 voturi pentru, 99 impotriva si 11 abtineri, iar o lege organica are nevoie de 167 de voturi. Potrivit legii, Registrul Comertului trece, de la 1 ianuarie 2007, din subordinea Ministerului Justitiei in administrarea Camerelor de Comert si Industrie (CCI).

Proiectul legii CCI a fost initiat de liberalii Ovidiu Silaghi si Viorel Arion. Cei doi au fost acuzati de colegii lor parlamentari ca sunt in conflict de interese, deoarece conduc Camerele de Comert din Satu Mare, respectiv Hunedoara.

Liberalii au avut de partea lor la votarea proiectului PRM , UDMR si PC, ca si o parte a PSD, singurii care s-au opus fiind cei de la PD.Principalul motiv de discordie in cazul acestui act normativ indelung dezbatut a fost dat tocmai de sumele impresionate pe care le incaseaza Registrul Comertului, valoarea taxelor incasate in perioada 2003-2005, de cand este in parohia Ministerului Justitiei, fiind estimata la 15 milioane de euro, in vreme ce patrimoniul Registrului este de 10 milioane de euro, informeaza NewsIn.

Actul normativ initiat de PNL si contestat chiar de ministrul justitiei, Monica Macovei, prevede ca ministerul si Camerele de comert sa incheie un protocol de predare-primire, intregul patrimoniu urmand sa fie transferat din gestiunea ministerului in cea a Registrului.Modalitatea de preluare a patrimoniului Oficiului Registrului Comertului de catre Camerele de Comert va fi reglementata, insa, ulterior, prin lege, dar nu mai devreme de data de 1 ianuarie 2007.

Transferul nu inseamna altceva decat restituirea catre Registru a unui bun ce i-a apartinut de drept, sustineau liberalii, mai putin deputatul Gherghe Craciunescu, care, impreuna cu democratul Augustin Zegrean, au afirmat ca acest proiect ar trebui sa fie unul organic, nu ordinar. Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a spus insa ca legea a venit de la comisie cu acest caracter.

Disputa a fost generata de faptul ca Legea Camerelor de Comert este o lege ordinara care se referala o institutie - ONRC - a carei activitate este reglementata de o lege organica.Actul normativ a fost adoptat si de Senat in octombrie 2005. CCI a mai avut in subordine Registrul pana in 2002, cand a fost preluat de justitie. Oficialii din minister au sustinut ca masura a fost ceruta de Uniunea Europeana pentru a elimina inscrierile fictive ale unor firme, fenomen acuzat de oficialii europeni.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri