Proiectul de act normativ privind schema de ajutor de stat pentru companiile care infiinteaza cel putin 20 de locuri de munca va fi supus dezbaterii publice probabil in urmatoarele doua saptamani, urmand sa intre in vigoare la 1 iulie, a declarat marti ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

"Schema privind investitiile companiilor romanesti in Republica Moldova se afla intr-un stadiu al dezbaterilor mai putin avanst decat cel pentru schema privind ajutorul de stat pentru companiile care infiinteaza cel putin 20 de locuri de munca, insa ambele urmeaza sa intre in vigoare de la 1 iulie si probabil cea cu crearea de locuri de munca va fi supusa dezbaterii publice in urmatoarele doua saptamani", a afirmat Voinea la la conferinta internationala organizata de Aspen Institute la Banca Nationala a Romaniei, pe tema finantarii economiilor din zona non-euro.

Premierul Victor Ponta a anuntat la inceputul lunii februarie ca statul va plati jumatate din valoarea totala a cheltuielilor salariale aferente pentru firmele care creeaza minimum 20 locuri de munca.

"Pentru companiile care creeaza minim 20 de locuri de munca, statul va plati jumatate din valoarea totala a cheltuielii salariale. Deci, nu e vorba de o scadere a impozitului sau a contributiilor sociale, e vorba de jumatate din cheltuiala salariala, din tot ce in limbajul comun inseamna salariul pe care il plateste angajatorul privat", a spus Ponta.

Schema de ajutor de stat a fost convenita ca Fondul Monetar International.

Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a precizat ca statul va suporta din costul salarial atat salariul net, cat si taxele aferente, iar schema de ajutor va fi valabila timp de sapte ani, cu incepere de la 1 iulie 2014.

Normele de aplicare vor fi prezentate la inceputul lunii aprilie, astfel incat sa fie posibile preinscrieri pana la 1 iulie.

Conform sistemului pregatit de autoritati, firmele vor achita intregul cost salarial pentru locurile de munca nou-create, dar vor deconta trimestrial jumatate din acest cost. Conditia, atat pentru firmele nou-infiintate, cat si pentru cele aflate deja in functiune, este sa fie create minimum 20 locuri de munca. Firmele care creeaza minimum 20 locuri de munca intr-un an pot apela la aceasta schema de ajutor si pe parcursul urmatorilor ani de aplicare a sistemului, in aceleasi conditii.

O alta intentie a Guvernului este sa garanteze investitiile firmelor romanesti in Republica Moldova in proportie de 80%, in limita unui plafon total de un miliard lei pentru acest an, anunta in februarie premierul Ponta la Chisinau, in timpul unei vizite oficiale in care s-a intalnit cu presedintele, cu prim-ministrul si cu presedintele Parlamentului moldovean.

El si-a exprimat speranta ca, astfel, sa existe mai multe investitii romanesti in Republica Moldova, care sa ajute la dezvoltarea economica a statului vecin.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri