Executia bugetului general consolidat arata un deficit de 3,1 miliarde de lei (0,46% din PIB) la sfarsitul lunii februarie, dupa ce veniturile au avansat cu 4,1% fata de perioada similara din 2013, iar cheltuielile s-au majorat cu 5,8%, conform datelor publicate de Ministerul de Finante.

La finele lunii februarie a anului trecut, deficitul bugetar a fost de 2,4 miliarde lei, respectiv 0,39% din PIB. In luna ianuarie, bugetul general consolidat a inregistrat un excedent de 1,5 miliarde lei, sustinut pe partea de venituri de incasari mai mari din TVA si accize, iar la nivelul cheltuielilor de plati mai mici cu 57% pe segementul capital (investitii). Tinta de deficit pentru acest an a fost negociata cu institutiile financiare internationale la 2,2% din PIB, anunta Mediafax.

Veniturile bugetare din primele doua luni ale acestui an totalizeaza 30,5 miliarde de lei si reprezinta 4,6% din PIB. Cresteri fata de anul trecut au fost inregistrate la incasarile din impozitul pe profit (+129,5 milioane de lei ), TVA (+296,7 milioane de lei), accize (+171,4 milioane de lei).

Incasarile din contributiile de asigurari sociale au urcat cu 4,8% datorita cresterii numarului de salariati, precum si a castigului salarial mediu brut. La nivelul administratiilor locale s-au inregistrat, de asemenea, cresteri fata de anul precedent la venituri nefiscale, cu 9,9%, impozite si taxe pe proprietate, cu 11,3%, taxe pe utilizarea bunurilor, cu 8%.
Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 33,6 miliarde lei, s-au mentinut la acelasi nivel ca pondere in PIB, respectiv 5,1%.

Datele Finantelor arata ca s-au inregistrat cresteri la cheltuielile de personal (+3,9%), in principal ca urmare a platii drepturilor aferente uniformelor si echipamentelor obligatorii pentru personalul din MAI. Cheltuielile cu bunuri si servicii au avansat cu 15,6% fata de aceeasi perioada a anului precedent, cresterea inregistrandu-se la fondul national de asigurari sociale de sanatate ca urmare a platii arieratelor catre furnizorii de medicamente.

Au fost inregistrate, de asemenea, cresteri fata de anul trecut, cu 52,1% la subventii, datorita platiilor anticipate in luna ianuarie a sprijinului acordat fermierilor, in timp ce cheltuielile cu dobanzile s-au redus cu 7,8% ca urmare a scaderii randamentelor la licitatiile emisiunilor de obligatiuni de tip benchmark. Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 2.084,8 milioane lei, respectiv 0,3% din PIB.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri