Semnalele din industria constructiilor nu sunt foarte imbucuratoare, iar acest lucru este constatat de mai toti jucatorii implicati activ in sectorul constructiilor. Scaderea pietei de 40% in anii de criza ar putea continua in conditiile in care nu se iau masuri imediate de redresare, de stimulare a investitiilor si de deblocare a proiectelor mari de infrastructura.

Prezent la un eveniment de profil, Laurentiu Plosceanu (foto), presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO) a precizat ca industria constructiilor risca sa scada, in valoare, la sub 9 miliarde de euro, in conditiile in care in prezent piata este estimata la 9,3 miliarde de euro.

“Industria constructiilor din ultimii trei ani invata sa traiasca sub apa in conditii foarte ostile. Ultimii ani pentru piata constructiilor a insemnat un continuu regres. Sectorul este afectat de o crestere a insolventelor, care, daca in anii anteriori afectau companii mici si mijlocii, acum sunt afectate companiile medii si mari, iar acest lucru ne ingrijoreaza tot mai mult”, a declarat Laurentiu Plosceanu, reprezentantul ARACO.

Multe companii sanatoase economic nu vor rezista (Laurentiu Plosceanu, ARACO)

Rezultatul acestui lucru, a subliniat Plosceanu, a condus si la o crestere a perioadei medii de recuperare a createlor, la 9 luni, in conditiile in care directiva comunitara pune in discutie penalizari dupa o luna de zile de intarzieri.

“Multe companii sanatoase economic nu vor putea sa reziste in acest ritm. Cele mai multe dintre ele sunt pe minus deja de cativa ani ceea ce conduce la o afectare a competitivitatii lor. Mizam pe faptul ca in actualul exercitiu financiar (2014-2020) se vor accesa mai multe fonduri in aceasta directie. (...) Ne ingrijoreaza totusi intelegerea guvernului actual care nu a reusit sa transmita semnalele pentru ca sectorul constructiilor sa conteze in Romania. Modul in care guvernantii actuali inteleg acest lucru ne pune pe ganduri. O prioritizare a lucrarilor de constructii ar fi necesara. Trebuie sa stim care lucrari vor primi finantare si care nu”, a mai spus reprezentantul Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii.

El a mai subliniat ca 2014 va fi un an al strategiilor, in care companiile vor fi nevoite sa se organizeze in clustere – in asocieri cu alte firme.

“Vrem o curatire a pietei de firmele care au sustinere politica: ele tehnic au un nivel scazut, dar marcheaza piata. Avem un proiect de certificare obligatorie a competentelor. Vedem o piata corecta cu informatii publice despre o numita firma daca este certificata pe anumite lucrari – sa aiba un palmares ca sa poata prelua lucrari pana la un anumit nivel”, sustine presedintele ARACO.

In opnia asta, anul 2014 a inceput foarte prost . “Marile licitatii sunt in continuare cu un final incert, iar efectele economice nu vor intarzia sa apara. Cel de-al doilea semestru, un motor important al evolutiei in piata, va depinde de rezultatele alegerilor europarlamentare insa cu certitudine nu vom avea o crestere peste valorile din anii precedenti”, a conchis presedintele ARACO.

Sectorul constructiilor a contribuit la nivelul anului trecut cu 7,9% din PIB, arata datele Institutului National de Statistica (INS), in scadere fata de finele anului 2012, cand reprezenta 8,6%.In ultimul trimestru al anului trecut industria constructiilor a consemnat una dintre cele mai mari ponderi in ceea ce priveste contributia la formarea PIB (de 12,1%), domeniul fiind depasit doar de industrie, care a avut aproximativ 30%.

Totusi, din datele INS reiese ca domeniul constructiilor, alaturi de comertul cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor, transportul si depozitarea cat si domeniile HORECA sau Intermedierile financiare si asigurari au avut o contributie negativa la cresterea PIB, in timp ce industria (+2,3% si o pondere de 30%) si agricultura (+1,1% si o pondere de 5,6%) au adus cele mai mari cresteri ale PIB al Romaniei.

Produsul Intern Brut estimat pentru anul 2013 a fost de peste 630 de miliarde de lei preturi curente, in crestere, in termeni reali, cu 3,5% fata de anul 2012, Romania consemnand cea mai mare evolutie din Uniunea Europeana.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri