Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a scos din monitorizarea postprivatizare 820 de contracte, incheiate pentru societati comerciale din diferite domenii de activitate in primele sase luni ale anului 2006.
Procentual, sunt cu 344 la suta mai multe contracte iesite din monitorizare decat in perioada similara a anului trecut, cand au fost arhivate 238 de contracte, informeaza Rompres.

Totodata, cele 820 de contracte iesite din monitorizare reprezinta peste jumatate din numarul total de contracte, 1.620, arhivate de AVAS in ultimii patru ani. Cele 820 contracte au reprezentat un volum investitional realizat de cumparatori de 592.000 euro, 9,2 milioane dolari si 122 miliarde lei.

"AVAS si-a propus sa inchida peste 1.000 de contracte in acest an si suntem foarte aproape de obiectivul propus. Am dispus o analiza atenta asupra intregului portofoliu pentru a vedea si situatia unor contracte similare. Rolul nostru in viitor este mai degraba de a urmari contractele cu investitii insemnate si in special clauze sociale sau cele unde exista penalitati," a declarat presedintele AVAS, Razvan Orasanu.

In cadrul procesului de monitorizare postprivatizare, reprezentantii AVAS urmaresc modul in care au fost respectate obligatiile asumate de catre cumparatori si aplica sanctiunile prevazute prin contract. Principalele tipuri de clauze monitorizate sunt: realizarea angajamentelor privind investitiile tehnologice, investitiile pentru protectia mediului, precum si garantarea acestora.

Respectarea obligatiilor privind vanzarea restrictionata a activelor si terenurilor societatilor, imobilizarea (gajarea) actiunilor cumparate de la AVAS in favoarea vanzatorului, pana la incheierea obligatiilor contractuale de catre cumparatori, clauze specifice privind asigurarea protectiei sociale, pastrarea obiectului principal de activitate, realizarea cifrei de afaceri minime impuse, pastrarea numarului de salariati, pastrarea arhivei si a marcilor companiei.

Scoaterea fiecarui contract din monitorizare postprivatizare s-a facut in urma unei analize finale a acestuia, in conditiile in care au fost respectate in totalitate clauzele asumate de catre cumparator si i s-a comunicat descarcarea de obligatii.

In primele sase luni ale anului 2006, un numar de 199 de contracte au fost incheiate pentru societati comerciale din agricultura, 134 de contracte au fost incheiate pentru societati din industrie, 79 de contracte au fost incheiate pentru societati din servicii, 47 de contracte au fost incheiate pentru societati din constructii, 27 de contracte au fost incheiate pentru societati din servicii, iar restul, 334 de contracte, au fost incheiate pentru societati din alte domenii de activitate.

Cele mai importante contracte arhivate sunt cele pentru: Metal Exportimport Bucuresti, Hotel Capitol Bucuresti, Simpex Bucuresti, Famos Odorheiu Secuiesc, Argus Constanta, Morarit Panificatie Baneasa, Precizia Bucuresti, Zaharul Satu Mare, Aris Arad, infratirea Oradea, Rofep Urziceni, Sibac Sighisoara.

Din 1992 si pana in iunie 2006, AVAS a incheiat 10.845 de contracte de vanzare-cumparare de actiuni pentru 7.645 de societati comerciale. In prezent, AVAS mai are in monitorizare postprivatizare un numar de 6.931 de contracte de vanzare cumparare, incheiate pentru 5.458 societati comerciale. Din aceste societati, 198 au capital integral strain sau mixt, iar 6733 sunt privatizate cu investitori romani.

Valoarea totala a investitiilor asumate de cumparatori si monitorizate de AVAS este de 3,63 miliarde dolari, 355,6 milioane euro, 501,7 miliarde RON, 73 milioane marci germane si 57 milioane franci francezi.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri