Doar 200 de proprietari abuziv expropriati si-au primit, pana acum, actiunile la Fondul Proprietatea, dintr-un total de 800.000 de cereri de restituiri de imobile confiscate abuziv de comunisti, depuse autoritatilor locale, la nivelul intregii tari, a declarat, marti, senatorul Varujan Vosganian.
"In acest moment, la nivelul intregii tari, exista 800.000 de cereri de restituiri de imobile abuziv confiscate in regimul comunist, inregistrate la autoritatile locale", a explicat Vosganian, citat de NewsIn.

"Dintre acestea, intre 150.000 si 180.000 de cereri vor fi rezolvate prin intermediul Fondului Proprietatea, intrucat nu mai exista posibilitatea restituirii in natura a imobilelor sau terenurilor reclamate. Dintre aceste 150.000 - 180.000 de cereri, doar 20.000 de dosare au fost inaintate, de catre autoritatile locale, Autoritatii pentru urmarirea aplicarii unitare a Legii 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, iar alte 19.000 sunt gata pentru a fi trimise la aceasta Autoritate", a mai spus Vosganian.

"Dintre cele 20.000 de dosare inaintate de autoritatile locale la Autoritate, doar pentru 1.800 s-a incheiat evaluarea valorica a imobilelor si terenurilor revendicate, iar dintre acestea 1.800, actiuni la Fondul Proprietatea au primit doar maximum 200 de proprietari abuziv expropriati", a adaugat Vosganian.

"Acest ritm total ineficient de stabilire a celor care au dreptul sa primeasca actiuni la Fondul Proprietatea se datoreaza, in primul rand, autoritatilor locale din multe localitati care, fie din rea-vointa, fie din incompetenta, tergiverseaza rezolvarea dosarelor de restitutie", a declarat Varujan Vosganian. "Ne vom implica mai profund la acest nivel si ii vom sanctiona sau chiar destitui pe toti cei care nu isi fac datoria", a adaugat Vosganian.

"In al doilea rand, trebuie marit numarul evaluatorilor Autoritatii pentru urmarirea aplicarii unitare a Legii 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989", a afirmat Vosganian. "in acest moment, aceasta Autoritate are o capacitate de evaluare redusa, de maximum 2.000 de dosare de restitutie pe luna, ceea ce ar insemna ca procesul de evaluare se va incheia in sase-sapte ani, lucru inacceptabil", a mai spus Varujan Vosganian.

Aceste declaratii au fost facute in urma unei intalniri de lucru intre presedintele Comisiei de Buget-Finante din Senat, Varujan Vosganian, presedintele Fondului Proprietatea, Alexandru Paunescu, presedintele Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Gabriela Anghelache si presedintele Autoritatii pentru urmarirea aplicarii unitare a Legii 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, Ingrid Zaarour, intalnire desfasurata la biroul senatorial al lui Varujan Vosganian.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri