Faptul ca Fondul Monetar International ne cere sa facem ceva anume este o poveste, a declarat consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, intr-o dezbatere cu tema 'Capitalul autohton si dezvoltarea economica sustenabila', anunta Agerpres.

'Una este ce iti cere Uniunea Europeana sau Fondul Monetar International intr-un anumit moment si alta ce scrie in contracte. Asa ne cere FMI, este de multe ori o gluma. E la fel cu sloganul bancilor care spune asa: ne cere Banca Nationala. Asta este o gluma, sunt povesti', a spus Vasilescu, intrebat despre relatia cu organismele financiare internationale si calendarele privind piata locala a energiei.

Adrian Vasilescu a facut o retrospectiva a anilor '80 - '90, aratand ca Romania a fost in 'terapie de soc', nu doar dupa 1990, ci a fost in terapie de soc si intre anii 1981 - 1988, cand a platit datoria externa.

'In 1990, eram intr-o situatie foarte dificila. Veneau vapoarele cu pacura in portul Constanta si nu descarcau, pentru ca asteptau sa le fie platite facturile, deoarece stiau ca nu putem plati. Noi inroseam telefoanele si ceream bani imprumut, un milion sau doua de dolari. Romania era si atunci in terapie de soc. Pana in 1997, Romania nu a avut acces pe nicio piata, la nicio banca. Singurul care a venit a fost Fondul Monetar International. Eu nu pot sa am aceeasi atitudine cand Fondul este hulit. Acesta a fost singurul care ne-a dat bani', a aratat Adrian Vasilescu.

Citeste si:
Directorarea FMI: Riscam o noua mare criza economica
Kristalina Georgieva,...

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Salariile in Germania au crescut pentru al saselea an consecutiv
Setari Cookie-uri