Comertul romano- turc ar putea depasi cinci miliarde dolari la sfarsitul anului 2006, apreciaza Ambasadorul Romaniei in Turcia, Constantin Mihail Grigorie.
In opinia sa, dialogul economic dintre cele doua tari este expresia 'cea mai elocventa' a parteneriatului dinamic pe care-l cunosc relatiile bilaterale romano- turce. 'Daca la sfarsitul anului 2003 nivelul schimburilor bilaterale era de 1,8 miliarde dolari, la sfarsitul anului 2005 acesta era aproape triplu', a declarat pentru Rompres Constantin Mihail Grigorie.

Anul trecut comertul bilateral a depasit 4,2 miliarde dolari (in crestere cu 25% fata de anul precedent), dintre care exportul romanesc a fost de 2,20 miliarde dolari, iar importul de 1,96 miliarde dolari. Turcia a devenit al patrulea partener comercial al Romaniei (de la locul 6 in 2003), dupa Italia, Germania si Franta. in acelasi timp Turcia este a treia piata de export a Romaniei, dupa Italia si Germania.

Cele doua tari sunt implicate in constructia gazoductului Nabucco, preconizat sa intre in exploatare in jurul anului 2012, cu un volum estimat de peste 30 miliarde metri cubi de gaze si sunt in discutii pentru finalizarea constructiei unui cablu submarin de transport a energiei electrice Constanta Istambul, cu o capacitate anuala de peste 500 megawati.

'Poate, cel mai elocvent indicator al relatiilor foarte bune, este prezenta masiva si in crestere a oamenilor de afaceri turci in Romania', a adaugat diplomatul roman. In prezent, in Romania, exista aproape 10.000 societati mixte romano -turce, Turcia situandu-se pe locul 3, dupa Italia si Germania. Valoarea reala a investitiilor directe si indirecte ajunge la peste un miliard dolari.

Potrivit reprezentantului roman, exista un capital de circa 500 milioane dolari subscris de firmele turcesti inregistrate in ale tari europene (Olanda, Germania, Franta), dar care au investitiile localizate in Romania.

Investitorii turci au participat la privatizarea mai multor obiective in Romania, din diverse sectoare precum cel bancar, al industriei alimentare, a celei electronice, industria textila, siderurgie, etc. O firma importanta este Enka care urmeaza sa fie subcontractor in proiectul constructiei autostrazii Bucuresti-Bors.

'Este o marturie clara a faptului ca oamenii de afaceri turci gasesc in Romania un mediu prielnic de afaceri, in masura sa ne aduca profit tuturor', a subliniat Constantin Mihail Grigorie. 'Intensificarea schimburilor comerciale va continua si dupa aderare, intrucat intre Turcia si UE exista un acord de uniune vamala', a mai spus Ambasadorul Romaniei in Turcia, Constantin Mihail Grigorie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri