Statul ar trebui vazut ca un jucator in economie care sa se supuna reglementarilor concurentiale, principalul mod prin care acesta joaca neonest fiind fiscalitatea, a declarat Adrian Manolache, membru in Consiliul Director al Confederatiei Patronale Concordia.

"Trebuie sa privim lucrurile realist. In economie, statul nu este nici arbitru, nici jucator, ci predator. Modul prin care statul joaca neonest in economie este fiscalitatea. Aceasta afecteaza capitalul si munca. Tendinta este de utilizare a practicilor fiscale prea putin fundamentate pentru a se finanta, fara sa identifice alte masuri", a aratat Manolache.

El a dat ca exemplu taxa pe stalp, al carui impact este estimat de Concordia la 1,1 miliarde euro. "Fiscalitatea este o forma continua de expropriere, pe care mediul de afaceri o intelege si o accepta, dar sa o vedem si in utilitatea publica. Nu vedem investitii in infrastructura, invatamant. In momentul in care fiscalitatea este orientata doar spre functionarea statului, este clar ca statul joaca un rol neloial", a mai spus Manolache, potrivit Mediafax.

La randul sau, Valentin Mircea, expert in concurenta, apreciaza ca statul roman interfereaza cu economia de piata mult si nepermis. "Un exemplu recent, flagrant si grav, este cel ar propunerii de reglementare prin care Parlamentul ar vrea sa limiteze dreptul de exploatare a unui joc de noroc - slot-machine - trimitand, indirect, dar fara echivoc, jucatorii in locatiile unde se practica un joc practic identic - video-loterie - dar care apartin unei firme detinute integral de stat, Loteria Romana este un exemplu - scoala de discriminare prin care statul vrea sa-si favorizeze propria firma in dauna unui sector privat altminteri ultrareglementat si suprataxat. Propunerea legislativa incalca art. 45 si 135 din Constitutie si art.49 si 56 din Tratatul de Functionare a Uniunii Europene, dar mai grav este ca aceasta creeaza doua categorii in economia de piata: casta companiilor de stat, cu privilegii, si casta operatorilor privati", a explicat Mircea.

Citeste si:
Patronatele cer salariu minim pe ora. Vezi la ce valoare se gandesc
Patronatele cer salariu minim...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Boloş: Voi propune ca echipamentele de protecție să fie decontate din fonduri UE
Setari Cookie-uri