Romania este "campioana" in Europa Centrala si de Est la scaderea angajarii, credite neperformante, nevoi de investitii noi, fiind totodata tara cu cel mai putin instruiti angajati, iar taxarea muncii este printre cele mai ridicate, potrivit lui Dan Bucsa, economist al UniCredit Bank la Londra.

"Daca ne uitam la investitiile straine in tarile emergente in general, ele s-au redus foarte mult din 2008 si nu se vede niciun fel de reviriment. Din punct de vedere al nevoilor de investitii noi, se vede ca Romania este printre tarile cu cele mai mare nevoi", a afirmat Bucsa la un seminar pe teme economice.

El a aratat ca reformele institutionale sunt foarte importante pentru cresterea economica, intrucat in lipsa acestora nu vor exista investitii semnificative. "Toate tarile au plecat foarte de jos, a existat un prim pas de reforme inainte de intrarea in Uniunea Europeana, dupa care reformele s-au cam oprit, nu numai in Romania", a precizat Bucsa.

Economistul a indicat ca statele din regiune trebuie sa inregistreze cresteri cu un anumit ritm pana la momentul cand vor intra in zona euro astfel incat PIB pe cap de locuitor sa fie de 75%-80% din nivelul Uniunii Europene, de la 60% in prezent, scrie Mediafax.

"Romania trebuie sa creasca cu 8% nominal pentru a atinge acest criteriu in 2025, presupunand ca zona euro creste cu circa 3,5% nominal. Daca presupunem ca zona euro va creste doar cu inflatia, respectiv 2% nominal, Romania are de crescut cu 5,5% pe an. Nu este o sarcina imposibila, insa Romania este una dintre tarile care a crescut cel mai slab din regiune, comparativ cu tarile baltice, Slovacia si Polonia", a mai spus reprezentantul UniCredit la Londra.

Pentru a compensa investitiile straine directe, statele din centrul si estul Europei pot folosi fondurile europene, aratand ca Romania se afla printre tarile care au performat cel mai slab in absorbtia fondurilor. "Romania poate teoretic sa absoarba pana la sfarsitul anului 2020 circa 36,6% din PIB, respectiv 5% pe an. Daca adunam acest procent cu investitiile straine directe, de 1-2%, ar deveni o piata ca oricare piata emergenta din punct de vedere al investitiilor", a atentionat economistul.

El a indicat ca, de la declansarea crizei, tarile din regiune au ramas competitive prin pret, respectiv prin limitarea cresterilor salariale, aratand ca salariile din Romania erau de patru ori mai mari decat in China in 2008, iar in prezent sunt aproape egale.

O crestere foarte lenta a salariilor deprima consumul.

"O crestere foarte lenta a salariilor deprima consumul, nu vom putea avea o crestere de consum peste 2-3% cu astfel de cresteri de salarii, iar toate tarile din regiune au o problema demografica, cel mai repede vor imbatrani Polonia si Romania. Ca atare, salariile trebuie sa acopere taxe mai mari", a mai spus Bucsa. Un alt capitol la care Romania este pe primul loc in regiune ar fi scaderea ocuparii fortei de munca, aceasta reducandu-se cu aproape 13% din 2000 pana anul trecut.

"Exista aici un fenomen tipic: o reducere a ratei de participare (sunt oameni care ies din forta de munca), o crestere a somajului si emigrarea, a doua fiind o problema foarte mare in prezent. O alta problema ar mai fi somajul latent, intrucat 30% din populatie lucreaza in agricultura, acele persoane fiind someri mascati, nu produc mai mult de 10% din PIB", a comentat economistul.

Polonia este tara cu cei mai instruiti angajati.

Totodata, el a punctat ca, in ceea ce priveste calitatea fortei de munca, se observa in regiune ca Polonia este tara cu cei mai instruiti angajati, iar Romania are cel mai putin instruiti angajati. "Corelatia intre studii si PIB este importanta de la un anumit nivel al calitatii angajatilor. Diferentierea intervine cand procentajul celor cu studii superioare trece de 30%, in Romania fiind, cu exceptia capitalei, de 12-17%. Se observa ca toate tarile emergente au invatamant preuniversitar mult mai bun decat cel universitar. Acest lucru inseamna ca tarile emergente stiu sa-si instruiasca oamenii pana la 14-18 ani, dupa care tarile dezvoltate stiu mult mai bine sa le ofere studii universitare. De aici deriva doua consecinte, respectiv ca oamenii inteligenti se vor muta din tarile emergente in cele dezvoltate, iar tarile emergente nu vor putea sa atraga foarte multe investitii de la oameni care produc bunuri cu valoare adaugata mare pentru ca nu au suficient personal calificat", a atras atentia Bucsa.

El apreciaza ca Romania trebuie sa reduca mai degraba taxarea pe munca decat TVA, spre exemplu, situandu-se printre tarile cu cea mai mare taxare din lume.

De asemenea, datele din regiune releva ca in Cehia, Polonia si Slovacia creditarea bancara se reia treptat, insa aceasta este corelata "destul de puternic" cu nivelul de credite neperformante, unde Romania ocupa prima pozitie, cu o rata de aproape 23%.

"Prin urmare, daca vom continua sa ne taram ca niste melci, vom fi depasiti din nou de alte state dupa revenirea din criza. Tari precum Slovacia, Cehia, Polonia vor incepe iar sa aiba cresteri cum aveau inainte de criza si vom ramane mult in urma daca nu ne grabim, trebuie sa acceleram ritmul", a concluzionat Bucsa.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri