Romania trebuie sa stabileasca o serie de tinte intermediare anuale pe domenii si reforme pana la aderarea la zona euro, astfel incat sa creasca competitivitatea, convergenta reala a economiei, precum si capacitatea de a face fata conditiilor zonei euro, apreciaza viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu.

"Cand aderam la euro am aflat, este o decizie politica. Din momentul in care decizia a fost luata insa, dimensiunea politica dispare. Pentru ca, daca stabilirea unui calendar este o decizie a reprezentantilor, indeplinirea conditiilor, in special in ceea ce priveste competitivitatea, convergenta reala a economiei romanesti, capacitatea noastra de a trai acolo, de a produce si de a consuma acolo, fara a diverge de modelul pozitiv european presupune sa ne crestem competitivitatea si aici trebuie ajuns la un consens pentru stabilirea unui traseu care sa presupuna, pornind de la tinta aderarii, o serie intreaga de tinte intermediare pe ani, pe luni, pe domenii, pe reforme", a afirmat marti Olteanu la un seminar pe teme economice.

La randul sau, presedintele Bursei de Valori Bucuresti, Lucian Anghel, considera ca tinta de adoptare a monedei euro in 2019 este foarte ambitioasa, dar nu imposibil de realizat, sustinand opinia viceguvernatorului ca este necesara stabilirea unor obiective clare, in mai multi pasi.

Nu data in sine este importanta, important este sa avem acest proiect.

"Dupa anuntul public (de aderare - n.r.), acum este foarte important acel plan detaliat, pe care ar trebui sa il finalizam, pentru ca acest plan ar trebui sa asigure bazele unui nivel de trai mai bun al romanilor, pentru ca asta inseamna cresterea PIB/locuitor, inseamna ca suntem mai eficienti, deci va fi normal sa avem salarii mai mari. Acesta este cel mai important lucru care vine dupa anuntul public. Nu data in sine este importanta, important este sa avem acest proiect, cu termene detaliate, cu institutiile responsabile", a spus Anghel.

Totodata, el este de parere ca Romania nu ar trebui sa prelungeasca prea mult perioada in care va ramane in ERM II, anticamera zonei euro, de minim doi ani. Olteanu a amintit ca tara are probleme legate de economia la care statul este actionar, de reforma imigratiei sau imbatranirea populatiei, avand ca optiuni cresterea natalitatii sau "importul" de forta de munca, potrivit Mediafax.

Va trebui sa invitam alti oameni sa munceasca in tara noastra.

"Suntem o societate care imbatraneste si daca noi si cei care vin dupa noi nu ne decidem sa facem mai multi copii, cum s-au decis francezii, va trebui sa ne decidem sa invitam alti oameni sa munceasca in tara noastra, asa cum s-au decis germanii. Este o realitate pe care trebuie sa o asimilam, social, cultural si apoi institutional, dar este o realitate pe care trebuie sa o pregatim de acum, pentru ca altfel riscam sa ne trezim destul de tarziu si intr-un moment in care se transforma dintr-o nevoie economica si sociala intr-o nevoie institutionala, intr-o presiune bugetara, intr-un dezechilibru intre generatii", a punctat Olteanu.

Viceguvernatorul considera ca structura ocuparii populatiei trebuie reformata, astfel incat cei din mediul rural sa lucreze in urban, sa se alature populatiei din industrie si servicii. "Trebuie sa sprijinim dezvoltarea infrastructurii, in special trecerea peste munti, si reforma educatiei si sa oferim in acele zone forta de munca atractiv calificata", a mai spus oficialul BNR.

In ceea ce priveste dezintermedierea bancara, el a precizat ca BNR vede efectul acesteia ca natural dupa intrarile de capital, insa aderarea Romaniei Autoritatea Bancara Europeana (ABE) ar putea reduce dezintermedierea sau ar putea inversa sensul.

"As spune ca sunt doua efecte pe care intrarea in ABE le va avea: unul se refera la fluxurile de capitaluri, al doilea la costuri", a mentionat Olteanu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri