Economia a crescut cu 3,8% in primul trimestru din acest an, in termeni anuali, dar produsul intern brut (PIB) a stagnat fata de trimestrul precedent, conform datelor anuntate de INS. Cresterea anuala a depsit prognoza inaintata la finalul lunii trecute de premierul Victor Ponta, fiind pentru a doua oara cand primul-ministru anunta anticipat cifrele de crestere economica, dar le subestimeaza semnificativ.

"Conform primelor estimari, Produsul intern brut in trimestrul I 2014 a fost, in termeni reali, mai mare cu 0,1% comparativ cu trimestrul IV 2013 (date ajustate sezonier). Fata de acelasi trimestru din anul 2013, Produsul intern brut a inregistrat o crestere cu 3,8% atat pe seria bruta cat si pe seria ajustata sezonier", se arata in comunicatul INS.

Victor Ponta a luat fata INS si a anuntat la final de aprilie ca avansul PIB in trimestrul I se cifreaza la 3,2%, insa economistii erau si mai optimisti si vedeau cresterea economica pe T1 la peste 4% in termeni anualizati, in contextul revenirii consumului si a unei productii industriale puternice. Ponta mai facuse o declaratie similara, inaintea prognozelor oficiale, si cu ocazia datelor PIB aferente anului trecut, cand a anuntat o crestere de 2,7%, dar in cele din urma INS a publicat o cifra de 3,5%.

Astfel, pentru a doua oara, premierul subestimeaza, intentionat sau nu, datele oficiale de crestere economica. Pe de alta parte, cifrele anuntate astazi de INS sunt in linie cu asteptarile, majoritatea economistilor mizand pe o crestere in termeni anualizati spre 4%. Raiffeisen Bank avea o prognoza de 4% pentru cresterea economica din T1, ceea ce inseamna un plus modest in termeni trimestriali, fiind cea mai aproape de cifrele anuntate de Statistica.

"Fata de anul trecut, economia s-a schimbat in sensul ca mai apare un motor de crestere si anume cererea interna", a declarat, pentru wall-street.ro, , economistul sef al Raiffeisen Bank. El a explicat ca in ultima perioada s-a imbunatatit semnificativ apetitul de consum, in contextul in care mediul economic cu dobanzi scazute a determinat populatia sa plaseze mai putini bani in depozite si sa ii redirectioneze spre consum. Rata de crestere a depozitelor a incetinit de la 10% la circa 5-6%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri